Site pictogram Movie Addicts

Review Seizoen 1 Killing Eve

Review Seizoen 1 Killing Eve

Killing Eve wist afgelopen jaar te scoren bij verschillende TV Awards waarbij vooral hoofdrolspeelster Sandra Oh in de prijzen viel. Een eerste teaser en een verhaal wat mij wel trok deed mij besluiten om deze serie er in een paar avondjes doorheen te jagen.

Eve Polastri werkt als Amerikaanse op kantoor bij de MI5 dienst in Londen. Zij leidt een simpel bestaan met haar van origine Poolse man Niko. Eve is echter op zoek naar meer en omdat zij ook nog eens een goede onderzoekster blijkt te zijn haalt zij zich best wat problemen op de hals. Nadat een getuige van een moord in handen komt van haar bazen laat zij weten een andere theorie te hebben dan de rest aangezien zij ervan overtuigd is dat de moordenaar een vrouw is. Na een dramatische gebeurtenis wordt Eve ontslagen om vervolgens in dienst te treden bij MI6. Haar theorie blijkt de juiste te zijn, en samen met een team gaat ze op onderzoek uit om de identiteit van deze dodelijke huurmoordenaar te achterhalen. Wat volgt is een dodelijk kat en muis spel waarbij de twee dames een ziekelijke obsessie voor elkaar ontwikkelen met verstrekkende gevolgen.

Killing Eve draait om twee ijzersterke vrouwenrollen in een traditie getrouwe keiharde mannenwereld. De serie valt en staat natuurlijk met de invulling van de rollen van Villanelle en Eve en hoezeer deze twee aan elkaar gewaagd zijn. Sandra Oh heeft wat dat betreft niet voor niets een Golden Globe gewonnen voor haar hoofdrol als Eve. De ontwikkeling van haar karakter is mooi waarin zij verandert van saaie kantoormedewerkster naar feitelijk een actieve spion van de geheime dienst. Ondanks dat dit haar droom is daar de innerlijke strijd waarbij ze vervreemd van haar man en de risico’s die bij het vak komen kijken. Wat overheerst is echter haar obsessie voor Villanelle en laat deze nu net wederzijds zijn. Jodie Comer speelt deze psychopathische killer met verve, waarbij haar enerzijds onschuldige uiterlijk toch zeer dreigend overkomt. De confrontaties tussen deze twee dames zijn de absolute hoogtepunten in deze acht afleveringen durende kat en muis spel. En de vraag blijft wie jaagt er nu daadwerkelijk op wie en welke rol spelen de mensen die de dames begeleiden in hun werkzaamheden waarbij beide dames een zeer grote ambitie tentoonstellen. Wat betreft de aankleding hebben de makers ook voor sterke tegenstellingen gezorgd waarbij Sandra als Eve in het begin vooral heel saai en degelijk gekleed gaat tegenover Villanelle die zeer kleurrijk en extravagant gekleed gaat. De scenes die deze dames samen delen behoren tot de hoogtepunten van de serie waarbij de vraag rijst gaat bewondering boven ambitie? Wie een recht toe recht aan spionage thriller verwacht zal verrast worden/bedrogen uitkomen. Killing Eve is namelijk ook doorspekt met snedige en soms melige humor en daar zal zeker niet iedereen van houden. Daarbij komt dat Villanelle regelmatig grof en bloederig te werk gaat. Voor mij maakte het de serie helemaal af en ik kan dan ook niet wachten tot het tweede (reeds aangekondigde) seizoen verschijnt.

Extra’s

Vele kleine segmentjes welke een blik werpen op hoe de serie tot stand is gekomen geven wat informatie, maar voor mensen die echt geinteresseerd zijn hierin schieten deze toch wat tekort. Een aantal deleted scene’s daar en tegen voegen wel weer wat toe.

 

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar