Site pictogram Movie Addicts

Review Self/Less

selfless_banner

Tarsem Singh is een regisseur met een eigen stijl die niet altijd iedereen aanspreekt, maar wel bijzondere films oplevert. Met films als The Cell, The Fall, Immortals en Mirror Mirror liet Tarsem zien veel oog te hebben voor mooie aankleding, daarom is Self/Less met Ryan Reynolds en Ben Kingsley wat dat betreft een aparte keuze of toch niet?

Dankzij nieuwe technologie krijgt de terminaal zieke miljonair Damian (Kingsley) de kans om verder te leven in een jong en gezond lichaam (Reynolds). Na de ingreep van dokter voelt hij zich beter dan ooit en lijkt alles goed te gaan, tot hij geconfronteerd wordt met visioenen van een ander leven. Hij besluit op onderzoek uit te gaan en de waarheid te achterhalen. Een onderzoek wat hem duur komt te staan, want zijn verlengde leven kost meer dan alleen maar bakken met geld. Hoe meer hij te weten komt, des de harder hij moet vechten voor zijn leven en dat van de mensen om hem heen. Lukt het Damian om tijdens deze bloedstollende vlucht de waarheid te achterhalen en zijn eigen leven te redden?

Self/Less is futuristische actie film, welke in vergelijking met het voorgaande werk van Tarsem er best simpel uitziet qua vormgeving. Het verhaal begint redelijk sterk en gaat in hoog tempo naar de transformatie van Ben Kingsley naar het lichaam van Reynolds. Hierna waren de scriptschrijvers waarschijnlijk hun inspiratie kwijt, want het gegeven heeft genoeg potentie voor een sterke sci-fi thriller, maar dit wordt zo goed als nergens benut. Er worden een paar gewetensvragen gesteld over hoe verantwoord de actie is en in hoeverre je het eigenlijk moet willen, je leven op deze manier te verlengen. Ook de transformatie waarbij de nieuwe identiteit wordt aangemeten gaat volledig voorbij aan het gegeven van grote geesten te bewaren om langer op deze aarde te laten lopen, want zijn nieuwe identiteit heeft niets te maken met het vak waarin Damian groot in is geworden. Het verhaal had in deze ook sterker geweest wanneer hij teruggeplaatst werd in zijn eigen omgeving. En zo kan ik nog wel even doorgaan over gemiste kansen. De verassende wendingen zijn nergens verassend, de actiescènes zijn weinig vernieuwend en ook het einde is niets meer dan obligaat. Is er dan nog iets goed aan deze film? ja, want de acteurs doen nog hun best er iets van te maken, waardoor de film nog enigszins het aanzien waard is. In een zomer vol grote titels zal Self/less niemand verassen (behalve als het plotseling een hit wordt) en is dit voor Reynolds niets meer dan een warmdraai rondje voor zijn komende R-rated superhelden film Deadpool (waar wij stiekem wel weer naar uitkijken). Nee Self/less had slimmer of meer over de top moeten zijn om echt weten te vermaken en dat had Reynolds wel verdiend voor de energie die hij hierin heeft gestopt.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar