Site pictogram Movie Addicts

Review Shaun het Schaap: De Film

Shaun-the-Sheep-2

Aardman Studio’s timmert alweer een tijd aan de weg, feitelijk bestaat het bedrijf al 40(!!!) jaar en met kwalitatieve toptitels als Chicken Run en Wallace and Grommits: The curse of the Were-Rabbit zijn de verwachtingen hooggespannen. Ook omdat net als bij Wallace and Grommit er een serie aan Shaun het schaap voorafgegaan is en er natuurlijk ook al een fanbase is. Een van de grootste uitdagingen was natuurlijk ook om i.p.v. 7 minuten een ruim 70 minuten durende film te maken en dat nog steeds zonder tekst.

Shaun is het zat!! De routine van elke dag hetzelfde op de boerderij moet doorbroken worden en Shaun weet precies hoe. Zijn ingenieuze plan valt echter in het water wanneer de boer in de stad beland en de chaos losbreekt op de boerderij. Shaun trekt naar de stad om de boer terug te halen om er al snel achter te komen dat de rest van de kudde hem gevolgd is. Nu moeten zij met z’n allen de boer zien terug te vinden maar ook uit handen van de lokale dierenvanger zien te blijven.

Shaun het schaap is als een opstandige tiener die genoeg heeft van de dagelijks routine, maar hij fungeert ook als leider van de kudde, dit maakt Shaun zeer aantrekkelijk voor kinderen. Het verhaal is speels en de boodschap die er in schuilt, wees blij met wat je hebt, is aanwezig maar nooit opdringerig. Alle figuren spreken zowel kinderen aan door speelse voorkomen of gedrag, maar door de aandacht die aan de verschillende karakters is meegegeven ga je als volwassenen ook meeleven met Shaun en zijn kudde. Het mooie is dat niet alle aandacht alleen aan Shaun wordt gegeven, want ook de zijn baas, de herdershond Bitzer, de zwerfhond, de dierenvanger etc. etc. krijgen allemaal hun moment om te stralen en weten ook stuk voor stuk de lachers op hun hand te krijgen. Voor volwassenen zijn er ook vele verwijzingen naar filmklassiekers te ontdekken, maar dit is niet de hoofdreden dat deze film voor hun genietbaar is. De humor is universeel en het zal vaak voorkomen dat zowel jong en oud om dezelfde grappen in een deuk zullen liggen. En dat er in deze film geen tekst wordt gesproken stoort nergens, want het uitbeelden en de emoties van alle figuren komen via het klei perfect over en ook dat is een wereldprestatie. Kortom dit avontuur is gewoon een aanrader voor jong en oud en alleen al omdat Stop Motion zo weinig voorkomt zijn ouders het aan hun kinderen verplicht deze film in de bioscoop te gaan kijken i.p.v. van de vele computer geanimeerde en vaak in 3D vertoonde films.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar