Site pictogram Movie Addicts

Review Speak no Evil

<strong>Fedja van Huêt en Karina Smulders in meesterlijke Deense </strong><strong>thriller</strong>

Afgelopen jaar gemist in de bioscoop maar nu te zien via Film1 voor abonnees. Speak no Evil sprak tot de verbeelding door het feit dat 2 uitstekende Nederlandse acteurs in een internationale productie spelen en een keer gewoon als Nederlanders. Fedja van Huet en Karina Smulders zijn al jarenlang een setje en hebben een paar jaar geleden bij de serie Nieuwe Buren al laten zien uitstekend op elkaar ingespeeld te zijn. En het leuke in Speak no Evil schijnen het geen lieverdjes te zijn. Oftewel a couple made in hell?

de Deense Björn en Louise zijn met hun dochter Agnes op vakantie in Italië alwaar ze het Nederlandse gezin bestaande uit Patrick, Karin en zoon Abel leren kennen. De twee gezinnen hebben het super gezellig samen en het Nederlandse stel nodigt de Denen ook uit om een keer naar Nederland te komen. Na wat twijfel vanuit Louise besluiten ze toch het avontuur aan te gaan en een weekend naar Nederland te gaan. Het Nederlandse gezin woont heerlijk afgelegen in een idylisch huisje in de bossen. Het beloofd een heerlijk weekend te worden echter is er toch wat vreemds aan de hand. Het wordt een steeds ongemakkelijker weekend voor het Deense gezin.

Er wordt met horror/thrillers wel eens vaker gesproken over slow burners waarbij rustig spanning wordt opgebouwd en de kijker geduld moet hebben voordat de spreekwoordelijke aap uit de mouw komt welke je doorgaans wel enigzins ziet aankomen. Speak no Evil valt daar deels ook onder. Deels omdat al snel duidelijk wordt dat het Karin en Patrick er nogal rare gewoontes en gedachten op nahouden. Wat de film zijn nare sfeertje en geloofwaardigheid mee geeft is het feit dat er met fatsoensnormen wordt gespeeld. Wanneer zeg je er iets van als je het niet eens bent met hoe een ander met zijn/haar kinderen om gaat? hoe spreek je iemand aan als je vind dat die zich onfatsoenlijk gedraagt? en vanaf wanneer distantieer je jezelf? Tuurlijk zullen er mensen zijn die dit ongeloofwaardig vinden en zullen zeggen ik was allang weg geweest, maar is dat ook echt zo? De manier waarop de makers het gevoel van ongemak steeds verder opvoeren naar iets naars is ijzersterk en wordt goed overgebracht door de cast. Niet alleen Fedja van Huet en Karina Smulders die schitteren als het stel wat leuk en gezellig is op vakantie om er vervolgens aparte eigenschappen op na te houden overtuigen. Ook Morten Burian en Sidsel Siem Koch komen sterk over als het Deense stel welke tegen wil en dank steeds verder verwijdert raken van wat zij nu als prettig ervaren. Speak no evil zal zeker niet door iedereen bestempeld worden als een prettige kijk ervaring en dat scheelt, want dat is duidelijk ook niet de insteek geweest van de makers. Het einde heeft een redelijk WTF gehalte welke verrassend is en toch ook weer niet. Voor wie houdt van een goede Thriller welke zijn kracht vind in de opbouw en sterke sfeersetting is dit absoluut een aanrader. Vakantievriendschappen zit er na het zien van deze film alleen waarschijnlijk niet meer in hahahahaha

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar