Site pictogram Movie Addicts

Review Spider-Man: Into the Spider-Verse

Review Spider-Man: Into the Spider-Verse

Spiderman behoort al jaren tot een van de populairste comic en superhelden. Na twee succesvolle films van Sam Raimi en de teleurstellende derde film (financieel wel succesvol en twee redelijk tot matige Amazing spiderman films met Andrew Garfield in de hoofdrol leek de bioscooptoekomst van deze webslingeraar twijfelachtig. Totdat Sony de deal met Marvel Disney sloot om Spiderman in het al bestaande Avengers universum te plaatsen. Met Tom Holland als frisse nieuwe Spiderman scoorde de held goeie kritieken in Civil War en ook zijn eigen film was een groot succes. Nu komt Sony toch weer met een eigen Spiderman film nu in animatie vorm en ik dacht meteen ze gaan het hernieuwde succes proberen uit te melken. Bij de eerste teasers/trailers was ik nog steeds niet overtuigd, maar ik wilde de film zeker een kans gaan geven.

Miles Morales is een tiener in New York. Hij is toegelaten op een exclusieve school waar hij maar moeilijk kan aarden aangezien hij meer van de straat is. Zijn vader, een politieagent, wilt vooral dat Miles het maximale overal uithaalt. Miles trekt echter meer naar zijn oom toe die een wat dubieuzere carriére op na houdt. Wanneer Miles op een avond gebeten wordt door een spin en getuige is van een misgelopen experiment veranderd zijn leven ingrijpend. Niet alleen heeft hij nu superkrachten, hij komt tot de ontdekking dat hij nu niet de enige Spiderman is in deze wereld. Miles moet het geloof in zichzelf vinden om zijn nieuwe vrienden te helpen een weg terug te vinden.

Zoals ik in de intro beschreef was ik van te voren behoorlijk sceptisch over deze film, omdat ik bang was dat het vooral een uitmelk project zou worden. Tot mijn vreugde bleek dit allerminst geval en kan deze Spiderman uitstekend op eigen benen staan. Sterker nog, dit is misschien wel een van de leukste Spiderman films tot nu toe!!! Vanaf het begin wordt duidelijk dat de film grafisch dik in orde is waarbij de gehele film iets van de comic uitstraalt door het patroon wat in de animatie te zien is. Ook de manier waarop het spinnenzintuig werkt komt rechtstreeks uit de comics. De manier waarop de verschillende Spidermans (6 in totaal) zijn ontworpen en toch bij elkaar passen in één animatie film laat zien dat de makers goed hebben nagedacht over hoe dit te verwerken. Dat de Phil Lord, de maker van The Lego Movie, hierachter zit is dan ook geen verrassing. Het is ook verstandig geweest om niet elke Spiderman volledig uit te weiden met een origin verhaal. in plaats daarvan wordt duidelijk dat ieder een vergelijkbare achtergrond heeft en zijn eigen sterke punten en met name stijl. Het zijn uiteindelijk 2 Spidermans welke het meest worden uitgelicht en dat zijn uiteraard Miles Morales en de oudere Spiderman/Peter Parker, in het Engels ingesproken door Jake Johnson en deze combi werkt uitstekend. Wat betreft actie, avontuur, spanning, drama en humor, alles is aanwezig en nog zeer goed in balans ook. De actie scenes met meerdere Spidermans en vijanden zijn visueel overdonderend en toch goed te volgen en dat is toch wel een prestatie. De Looney Toon versie Spider-Ham/Peter Porker zorgt uiteraard voor de komische noot maar vergis je niet ook hij staat zijn …. mannetje(???). Het leuke vond ik vooral dat in deze versie eindelijk Wilson Fisk aka Kingpin zijn intrede doet in een Spiderman film, terwijl ik die in de comics vroeger toch wel vaker had gezien. Ook de ijzersterke soundtrack verdiend aandacht want de film swingt vanaf de eerste minuut en elk nummer ondersteund op de juiste manier de film en ook de muziek en geluidseffecten versterken het effect van de scenes. Het sterke is dat Spider-Man: Into the Spider-Verse ondanks het een animatiefilm is totaal niet kinderachtig overkomt en zijn publiek serieus neemt. Dat houd ook in dat film voor de jongste kijkers zeker te heftig zal overkomen. De basis van een sterke superheldenfilm blijft overeind waarbij geloof in eigen kunnen een van de sterkst terugkerende thema’s is en ook hier is deze weer aanwezig zonder uitgekauwd over te komen. Spider-Man: Into The Spider-Verse is een absolute aanrader en ik ben ook benieuwd hoe de Nederlandse versie zich gaat houden aangezien het sterke stemwerk ook een van de pluspunten is van deze film welke een serieuze uitdager gaat zijn voor Disney/Pixar tijdens het awardseizoen voor de animatie prijzen.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar