Site pictogram Movie Addicts

Review Spirited Away Day 10 #myownimaginefestival

Review Spirited Away Day 10 #myownimaginefestival

De tweede en laatste animatie in mijn throwback Imagine maand is Spirited Away en dit was net als Silence of the Lambs een film welke er later ook met een Oscar vandoor ging namelijk voor beste animatiefilm. Ghibli stond al jaren garant voor zeer sterke animatiefilms en aan de hand van meester Hayao Miyazaki werd er met name in Azië algoed gescoord. Dat Spirited Away een Oscar won dat was ook niet vreemd aangezien het uberhaupt tot een van de beste films behoorde. Dat het in het begin van de 21ste eeuw nog niet superhard ging is wel te zien aan het feit dat de film feitelijk uit 2001 kwam en pas vanaf 2003 de wereld veroverde. Voor mij thuis is deze titel bijzonder aangezien het de enige is welke ik met het hele gezin heb kunnen kijken en dat nog wel op mijn verjaardag.

Chihiro gaat verhuizen en is samen met haar ouders onderweg naar hun nieuwe huis. Wanneer ze onderweg stoppen komen ze bij wat het lijkt een verlaten sprookjes omgeving. Chihiro voelt zich hier niet prettig, maar haar ouders gaan op ontdekkingstocht tot zij een tafel vol lekkernijen vinden. Terwijl haar ouders aanvallen loopt Chihiro verder rond en komt tot de ontdekking dat zij en haar ouders niet bepaald thuis horen waar ze nu zijn. Wanneer zij echter wilt vluchten blijken haar ouders verandert te zijn in varkens en wordt zij aan het werk gezet bij de heks Yubaba. Chirio moet nu als Chen zien te overleven in een wereld beheerst door heksen, goden en andere wezens.

Het verhaal van Chihiro in het rijk der geesten, goden en heksen is prachtig geanimeerd en duister sprookje. Waar Akira destijds echt een animatiefilm voor volwassenen was is Spirited Away er een voor het hele gezin, maar let erop hij kan wel degelijk wat eng zijn voor de allerkleinste onder ons. Juist de wat duistere momenten maken het wel dat deze film genietbaar blijft voor de oudere generaties. Net als bij vele andere sprookjes zitten er ook genoeg levenslessen verwerkt in het verhaal van Spirited Away, maar gelukkig wordt het nergens moralistisch. Het verhaal weet zijn avonturistische karakter de gehele film (toch 2uur lang) vast te houden. Ook de kwaliteit van de animatie en hoe divers de wezens eruit zien blijft mij elke keer dat ik de film zie verbazen. De tekenstijl van Ghibli studio’s is wat je noemt hun handelswerk en het enige wat erin de loop der jaren veranderd is is de kwaliteit welke alleen maar verder toegenomen is. Spirited Away is wat dat betreft internationaal wel een hoogtepunt. Mocht je meer willen zien van het werk van deze studio biedt Netflix tegenwoordig uitkomst aangezien daar een groot deel van hun oeuvre nu te streamen is. Iets wat ik sowieso de komende periode ook ga doen aangezien ik bij lange na nog niet alles gezien heb van deze studio. Spirited Away behoort in ieder geval toot een van mijn favoriete animatiefilms en kan zich met gemak meten met het betere Pixar werk. Wat dat betreft had het publiek van het Amsterdam Fantastische Film Festival een vooruitziende blik want deze film staat ook nog altijd hoog in de IMDB top250. Dus mocht je hem niet thuis hebben, maar wel Netflix zet deze klassieker dan eens op. Volgende titel op mijn lijst is Kung Fu Hustle, eindelijk wat echt knokwerk!!!

Funfact: Na het winnen met Spirited Away scoorde filmmaker Hayao Miyazaki nog 2 nominaties waarna hij na zijn pensioen (2014) nogmaals geeerd werd met Award (2015) voor zijn werk in de animatie wereld. Zo kreeg deze man de eer die hij verdiende. Ondertussen is de goede man toch weer teruggekeerd en bezig aan toch weer een nieuw project.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar