Site pictogram Movie Addicts

Review Sputnik (Te zien bij Imagine)

Review Sputnik (Te zien bij Imagine)

We gaan naar de ruimte en er gaat het een en ander mis met alle gevolgen van dien. Dat de mensheid niet moet spotten met buitenaards leven is al in veel films gebleken waartussen ook een paar (cult)klassiekers tussen zitten. Dus dit was niet waarom Sputnik mij direct aansprak. Nee, het feit dat er een Amerikaanse remake in de planning staat deed mij beseffen dat ik mij toch aan het origineel moest wagen voordat de Amerikanen er hun eigen sausje over gaan gieten. Imagine bied gelukkig die kans.

Tatyana is een psycholoog welke er bijzondere praktijken op nahoudt bij het behandelen van haar patiënten. Hierdoor valt zij op bij Kolonel Semiradov, welke een speciale opdracht voor haar heeft. Bij de terugkeer van 2 astronauten is iets niet helemaal goed gegaan en de enige overlevende herinnert zich helemaal niets van wat er gebeurd is. Het is aan Tatyana om de waarheid boven water te krijgen. Wanneer zij op de geheime militaire basis steeds meer te weten komt over de astronaut Konstantin en wat er nu daadwerkelijk met hem aan de hand is neemt zij een drastisch besluit met verstrekkende gevolgen.

Sputnik is zoals gezegd niet de meest originele film met een zeer bekend en beproefd gegeven. Alles draait dus om de uitvoering en of er toch een frisse draai aan het onderwerp gegeven kan worden. Wat dat betreft zijn de makers hier redelijk tot goed in geslaagd. Dat er een buitenaards wezen in spel komt mag geen verrassing heten. Hoe dit vorm gaat krijgen echter wel. De makers verschuiven echter al snel de aandacht van het ‘monster’ door de kijker de vraag te stellen wie nu eigenlijk het echte monster is. Ja, ook niet een geheel originele invalshoek, maar wel eentje die goed werkt in Sputnik. Het helpt daarbij dat hoofdrolspeelster Oksana Akinshina een prettige verschijning is om te zien maar ook echt haar mannetje staat en zonder geweld te gebruiken toch best Bad-ass genoemd mag worden. De klik met Pyotr Fyodorov, in de rol van Konstantin, is sterk maar wordt gelukkig niet uitgemolken in een romantisch subplot ondanks de aanwezig spanning tussen de twee. Pyotr weet ook te overtuigen in zijn rol waardoor het voor de kijker lang gissen blijft in hoeverre hij bewust is van de situatie en of hij nu goede bedoelingen heeft of niet. Zijdelings wordt er gespeeld met een verhaallijn over een gehandicapt kind in een weeshuis, waarvan de oplettende kijker snel doorheeft wat hier precies mee aan de hand is. Een van de belangrijkste dingen bij een film als deze blijft altijd hoe het buitenaards wezen eruit ziet en in welke mate zijn vorm goed tot zijn recht komt. Hierin weten de makers te scoren door goede opbouw en stukje bij beetje meer te onthullen over het wezen. Daarbij zien de special effecten er gewoon overtuigend uit waardoor het zeker geen straf is om dit wezen volledig te zien waarbij het fascinerend en angstaanjagend tegelijk is. Het mooie van de films is dat deze van begin tot eind op en top Russisch is met verschillende macht thema’s om dit extra te benadrukken. Sputnik mag dan niet de meest originele film zijn welke tijdens Imagine te zien is, hij werkt wel bijzonder goed als creature horror en het verrast mij dan ook niet dat er mogelijk een Amerikaanse remake van komt. Mijn advies is om gewoon deze versie te kijken welke het aanzien meer dan waard is en een paar goede schrikeffecten in huis heeft bovenop de uitstekende spanningsopbouw.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar