Site pictogram Movie Addicts

Review Star Wars The Force Awakens

Untitled(20)

Het is alweer 10 jaar geleden dat de 2de trilogie zijn beste deel beleefde met Revenge of the Sith en eigenlijk direct daarna kwamen geruchten over een nieuwe trilogie. Door de jaren heen veranderde wel het een en ander, waarbij Disney de rechten kocht van George Lucas. Nu, nadat we overspoeld zijn met tekenfilms, Lego speelgoed en andere merchandise, is daar eindelijk deel zeven. Een nieuw verhaal met een grotendeels nieuwe cast, maar ook een hoop oude bekende, moest nieuwe leven blazen in het Star Wars universum. Misschien nog het meest belangrijkste verschil is dat George Lucas niet meer betrokken is. Hoewel hij natuurlijk de geestelijk vader is van Star Wars had hij een hoop credit verspeeld met zijn prequel trilogie, welke nooit het niveau van de originele trilogie kon evenaren.

Na de val van The Empire leek vrede terug te keren in het heelal, maar niets is minder waar. Uit de val is de First Order ontstaan, welke bezig is het heelal over te nemen en in strijd is met het verzet. Luke Skywalker (Mark Hamill) is ondertussen verdwenen en het verzet is naar hem op zoek om mee te helpen en de strijd in hun voordeel te beslechten. The first order probeert hem echter ook te vinden. Op een afgelegen planeet heeft de heldhaftige piloot Poe Dameron (Oscar Isaacs) een afspraak om de geheime locatie van Luke te achterhalen, hij is echter ontdekt door de First Order, welke onder leiding van Kylo Ren (Adam Driver)  hem gevangen neemt. Poe heeft echter de kaart aan zijn robot BB-8 over gedragen, deze robot komt op het pad van Rey (Daisy Ridley), een jonge vrouw die op de woestijnplaneet probeert te overleven tot haar familie terugkeert. Samen met de gedeserteerde stormtrooper Finn (John Boyega) probeert ze het verzet te bereiken en de belangrijke kaart te overhandigen.

Bij de eerste berichten over een nieuwe film was er enthousiasme en bezorgdheid, want the Phantom Menace was nou niet bepaald de prequel waar iedereen op gehoopt had. Maar met J.J. Abrams aan het roer groeide het vertrouwen. Met MI:III bewees hij een sterke film in een franchise te kunnen maken, met Super 8 maakte hij een mysterieus en spannend avontuur en met de Star Trek reboot liet hij zien de oude magie van een klassieker nieuw leven in te kunnen blazen. Met The Force Awakens weet hij dit kunstje gelukkig te herhalen. The Force Awakens wint misschien niet de originaliteitsprijs, maar wat geeft het als het verhaal loopt en de cast weet te overtuigen. Star Wars werd destijds een succes vanwege het avontuur, de frisse cast en een stukje mysterie. En niet zoals George Lucas dacht dat men ging voor de special effects iet dat dat geen rol speelde. The Phantom Menace was het bewijs dat een film met alleen maar mooie special effects niet aanslaat. Wat dat betreft zul je met The Force Awakens wel degelijk weggeblazen worden door fantastische special en geluids effecten, maar dit keer met de balans die we kennen van de allereerste Star Wars films. De jonge cast overtuigd met Daisy Ridley als Rey voorop. Zij overtuigd als de jonge en onverschrokken Rey, wie langzaam aan steeds meer haar lot aanvaart en wat nog mooier is zij weet zich niet alleen ook sterk staande te houden tegenover de oudere castleden zoals Harrison Ford en Carrie Fisher maar steekt hun regelmatig naar de kroon. Ook John Boyega en Oscar Isaacs weten als Finn en Poe Dameron ook twee heldhaftige figuren neer te zetten en net als bij Rey valt daar in het vervolg een slag mee te slaan door inzicht te krijgen in hun achtergrond verhalen. Het is natuurlijk een feest der herkenning om alle gezichten van de originele trilogie terug te zien, waarbij Harrison Ford als Han Solo misschien de grootste rol in het verhaal speelt. Wat de originele trilogie zo sterk maakte was de ultieme slechterik Darth Vader en hoewel Kylo Ren misschien nog niet zo ver is, weet Adam Driver wel degelijk te overtuigen als de labiele Kylo Ren, wiens verhaal in het vervolg meer vorm moet gaan krijgen. Maar met Supreme Leader Snoke (Andy Serkis), die blijkbaar ook de duistere kanten leert, en Generaal Hux (Domhnall Gleeson) worden ook weer twee vijanden geïntroduceerd, wiens rol in de toekomst alleen maar duidelijker moet gaan worden. Ja, er valt nog genoeg te vertellen en te beleven en wij kunnen dan ook niet wachten op het volgende deel! The Force has awakened.

1 minpuntje en misschien zijn ze er in gekomen omdat ze fan zijn en de regisseur fan van hun is, maar als je deze mannen in een film gebruikt laat ze dan ook echt in actie komen. benieuwd wie er allemaal weet wie ik bedoel.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar