Site pictogram Movie Addicts

Review Star Wars: The Last Jedi

Review Star Wars: The Last Jedi

Twee jaar hebben we moeten wachten op het vervolg van The Force Awakens, nou ja twee jaar. Tussendoor werden we vermaakt met het tussendeel Rogue One welke in mijn ogen behoorlijk geslaagd was. Waar het vorige deel nieuwe figuren introduceerde bracht het ook een paar oude bekende terug, maar een terugkeer van Luke Skywalker werd (spoiler allert) bewaard voor dit deel. Vol spanning mocht ik met ongeveer 100 andere van de 3D voorstelling genieten in het Cinemec te Utrecht waar ook de Star Wars Exhibition is.

Na de slag gewonnen te hebben is de rebelion op de vlucht voor de First Order welke steeds dichter bij komt. Rey heeft ondertussen Luke Skywalker gevonden, maar deze blijkt geenszins te willen helpen. Ondertussen rommelt het ook in de top van de Rebelion waar generaal Leia er vooral probeert voor te zorgen dat er een rebelion blijft bestaan. Kylo Ren moet zich na zijn verlies opnieuw bewijzen voor Snoke, maar nieuw contact met Rey doet hem twijfelen. Ondertussen heeft generaal Hux het laatste stukje vloot in het vizier en de tijd dringt voor Rey, Poe en Finn om de mogelijk fatale slag van The First Order te weerstaan.

Na twee jaar wachten krijgen we daar het vervolg en de verwachtingen waren weer hooggespannen. De bekende gezichten zijn er weer alleen is de rolverdeling iets anders. Zo is er meer tijd voor Poe, gespeeld Oscar Isaac welke duidelijk de schoenen van Harrison Ford moet vullen nu Han Solo uit beeld is verdwenen. Ook Carrie Fisscher heeft een meer leidende en grotere rol als Generaal Leia en zorgt voor de nodige emotionele lading en het is treurig dat dit haar laatste rol is geweest. De grote vraag is dan ook zien we haar terug in digitale vorm bij het laatste deel. Snoke is digitaal en dat is stiekem wel jammer maar aan de andere kant weet Andy Serkis dit duistere figuur wel een stem te geven. Jammer dat we nog steeds te weinig te weten komen over zijn achtergrond. Generaal Hux een manikale rol van Domnhall Gleeson werkte in dit deel bij mij meer op de lachspieren dan dat hij angstaanjagend was. Aan de andere was het wel het soort humor waar ik van houd, maar of het ook zo bedoeld was? Waar ik echter heel benieuwd naar was is hoe Mark Hamill het als Luke Skywalker zou doen. Ik kan zeggen dat ik dit zeker niet teleurstellend vond. Er werd al behoorlijk gespeculeerd over de rol van Luke in het geheel en ik zal niets verklappen behalve dat het wat mij betreft humor, drama en iets episch bevat. Over episch gesproken er wordt in dit een paar keer flink opgebouwd naar epische confrontaties die ook niet teleurstellen. Helaas valt de aanloop daarnaartoe een paar keer stil en worden paar scènes niet volledig benut. Zo lag er de mogelijkheid om de taverne scene die zo klassiek is naar de kroon te steken. Het verhaal kent iets minder overeenkomsten met een van de oude delen zoals The Force Awakens dat wel had. En de spanning wordt een paar keer zeer hoog opgevoerd. De cast, zowel de nieuwe als de oude garde, zit er weer lekker in. Het is ook mooi om te zien dat de karakters van Rey, Poe, Finn en uiteraard Kylo Ren een ontwikkeling doormaken welke genoeg beloofd voor de finale die nog moet komen. Het is ook geen verrassing dat de film er weer oogverblindend uitziet en zowel de geluids- als de visuele effecten weten ons wederom mee te voeren naar the galaxy far far away. Het is dan ook jammer dat de film minder dat swingende heeft van zijn voorganger waardoor ik deze net wat minder vind dan The Force Awakens. Aan de andere kant kan het vervolg alle kanten op gaan en zullen velen waaronder ondergetekende niet kunnen wachten tot de climax over 2 jaar. Want de ultieme confrontatie moet nog altijd plaatsvinden……….

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar