Site pictogram Movie Addicts

Review Surge (vanaf 16 september in de bioscoop)

Review Surge (vanaf 16 september in de bioscoop)

Ben Wishaw is zo’n acteur welke nooit heel erg in de schijnwerpers staat maar altijd bezig is en af en toe een uitschieter heeft en toch geregeld in aansprekende titels speelt. Zoals Q in de Bond films met Daniel Craig, of in het vervolg van Mary Poppins als een van de nu volwassen kinderen uit het origineel, maar een van zijn beste en meest in het oog springende rollen was misschien wel zijn hoofdrol in Perfume: The Story of a Murderer. Nu speelt hij in Surge de hoofdrol als Joseph een man welke zichzelf vrij wil vechten met alle gevolgen van dien.

Joseph werkt op het vliegveld bij de douane waar hij dagelijks reizigers fouilleert. Verder lijkt hij een onzichtbaar bestaan te leiden. Zijn collega’s hebben weinig oog voor hem, maar wanneer hij bij zijn ouders langs gaat is het ook een alles behalve warm welkom. De dagelijkse gang van zaken beginnen duidelijk zijn sporen achter te laten bij Joseph en hij staat op breken, klaar om zich te bevrijden uit een onzichtbaar bestaan met alle gevolgen van dien.

Surge is een kleine film waarbij in een paar dagen duidelijk wordt wat er allemaal mis is in het leven van de hoofdpersoon. De uitdaging ligt in het feit dat de camera bijna non-stop gericht staat op Ben Wishaw waardoor je als kijker tot het ongemakkelijke aan toe in zijn leven wordt gesleurd. Door het verhaal met losse camera te filmen waardoor het beeld regelmatig behoorlijk schokkerig overkomt wordt het allemaal nog net iets rauwer en heftiger. Aan de andere kant zullen ook veel kijkers dit als irritant ervaren. Grootste pluspunt van Surge is echter de hoofdrolspeler welke gedurende de gehele film de aandacht van de kijker eist met zijn meeslepende vertolking. Alle trekjes en maniertjes welke toe werken naar het moment waarop het knapt bij hem zijn subtiel verwerkt in zijn spel. Schrijnend is het moment op zijn werk wanneer hij de controle verliest waarna hij vervolgens volledig de andere kant op schiet en zich vervolgens bevrijdt voelt. Ondanks de bevrijding heb je als kijker nergens het gevoel dat je naar een feel good film zit te kijken en eerlijk is eerlijk dat is ook niet het geval. Of het moet zijn dat het einde van de film draait om een stukje acceptatie wat resulteert in een prachtige scene met Ellie Haddington die zijn moeder speelt. Surge is geen alledaagse film maar wel een waar een acteur als Ben Wishaw duidelijk zijn tanden in kon zetten zoals hij dat ooit ook deed in Perfume met een bijna net zo onnavolgbaar karakter.

Trailer

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar