Site pictogram Movie Addicts

Review Swallow (vanaf 21 mei te zien via verschillende VOD kanalen)

Review Swallow (vanaf 21 mei te zien via verschillende VOD kanalen)

Swallow stond op het programma van Imagine dit jaar en stond ook op mijn lijst om te gaan bekijken. Helaas gaat dat feestje vooralsnog niet door, maar zoals bekend komen er wel steeds meer films online beschikbaar via streamingdiensten en Swallow is daar dus een van.

Hunter is een jonge huisvrouw die net zwanger is is geworden. Zij lijkt een idylisch leventje te lijden met haar succesvolle man. Lijkt want het enige geluk wat zij kan vinden is in het doorslikken van gevaarlijke objecten. Hiermee brengt zij zichzelf en de baby in gevaar. Wanneer haar man en schoonouders achter deze afwijking komen proberen zij steeds meer controle uit te oefenen op Hunter waardoor zij echter nog meer de neiging krijgt om verder te gaan in haar gevaarlijk obsessie.

Swallow zou op Imagine gedraaid hebben wanneer deze in april was doorgegaan en dat is na het zien niet zo heel vreemd. De film behandelt een herkenbaar onderwerp op een bizarre wijze, maar draaft daar niet te ver in door. De afwijkende obsessie van Hunter, een fantastische mooie ingetogen rol van Haley Bennett, komt natuurlijk ergens vandaan. Dat het voor de kijker pas later duidelijk wordt waar dit vandaan komt zijn de triggers echter overduidelijk. De controlerende omgeving gecreëerd door haar man en zijn ouders zouden ieder weldenkend mens doen verstikken. Je voelt als kijker daarom vooral begrip voor haar gedrag (ik betrapte mijzelf erop dat elk object welke succesvol werd doorgeslikt met enthousiasme ontvangen werd) Het help daarbij ook dat de makers niet doorslaan in het absurde. Swallow blijft daarom vooral hangen als aangrijpend drama over trauma’s en hoe deze aangewakkerd kunnen worden door vijandige omgevingen. Haley Bennett speelt zoals al gezegd de sterren van de hemel als de onzekere en schuchtere Hunter. Zonder een moment te overdrijven voelt haar personage bijna de gehele film als zeer breekbaar aan tot aan het aangrijpende en verrassende einde. Het enige wat voor mij ontbrak was hoe Hunter en haar man Richie (Austin Stowell) ooit bij elkaar zijn gekomen en in hoeverre zij mogelijk verandert is in vergelijking met toen. De vormgeving doet bijna denken aan de 60’s waarbij huisvrouwen voor weinig anders goed zouden zijn als het huishouden, iets wat het verhaal rondom de hoofdpersoon nog tragischer maakt. Verder is Swallow gewoon een aangrijpende drama welke werkt door de afwijkende ontwikkeling en de ijzersterke hoofdrol van Haley Bennett.

Trailer

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar