Site pictogram Movie Addicts

Review Tenet

Review Tenet

Wat gooide Corona roet in het eten voor vele filmmakers en filmliefhebbers dit jaar, maar gelukkig niet voor Tenet. Tenet was voor mij de film welke ik dit jaar moest zien. Net als Quentin Tarantino heeft Christopjer Nolan bij mij een reputatie opgebouwd als een filmmaker waarbij ik elke film simpelweg moet zien. Het was dit jaar natuurlijk wel geduld hebben waarbij ik zoveel mogelijk trailers en specials heb ontweken en tot slot ook nog reviews van anderen links moest laten liggen voordat ik afgelopen weekend eindelijk deze film kon gaan kijken.

Tijdens een inval waarbij Amerikaanse CIA agenten undercover een reddingsoperatie uitvoeren wordt een agent gevangen genomen. Tijdens zijn verhoor en de martelingen die daarbij komen kijken weet hij een suicidepil te beamachtigen en lijkt dat het einde van zijn verhaal. Niets blijkt minder waar als hij gerekruteerd wordt voor een geheime organisatie verbonden door slechts 1 woord Tenet. Een nucleaire holocaust blijkt niet het grootste gevaar voor de mensheid en een race tegen de klok begint.

Heerlijk een beknopte maar dubbelzinnige samenvatting, maar zoals zo vaak the less you know the better en dat geld zeker voor Tenet. Het verhaal helemaal uitleggen zal voor velen de film verpesten waar aan de andere kant er ook genoeg zullen zijn die een paar keer de weg zullen kwijtraken tijdens de film. Dat komt doordat Regisseur Nolan net als bij Interstellar tijd als een rekbaar begrip gebruikt en ik hoor je bijna denken, dat is een valkuil waar iedereen een eigen theorie over heeft waar feitelijk alleen over gespeculeerd kan worden omdat er ook nooit bewijs voor is geweest en het feitelijk als onmogelijk wordt beschreven. Christopher Nolan behandelt het in Tenet niet zo standaard als je zou denken (maar dat is logisch als je zijn films buiten de Batman trilogie om bekijkt)

Het loopje nemen met karakters en de kijker is inmiddels een bekend gegeven bij zijn films. Mocht je toch de weg kwijtraken, is daar gelukkig hoofdrolspeler John David Washington welke steeds meer naam maakt als veelzijdig en sterke leading man en op deze weg net als zijn vader (inderdaad Denzel) ooit Oscar goud binnen zal slepen. Hij overtuigd als sceptische agent welke zich als een soort Amerikaanse James Bond uit de gevaarlijkste situatie weet te redden. De kritiek die ik voorbij zag komen over het feit dat de film humorloos is wuif ik weg. Ik heb het gevoel dat deze mensen de vele snedige oneliners en comebacks van de hoofdpersoon gemist hebben. Kenneth Brannagh zet hier een duistere en keiharde Russische wapenhandelaar neer welke door de rust een nog sinistere uitstraling krijgt. Onderdeel van Washington’s karakter is contact leggen met de vrouw van deze rus. Deze vrouw, Kat genaamd, wordt door een van de langste actrices Elizabeth Debicki gespeeld en je zou het van te voren niet verwachten maar zij en John David delen een sterke chemie. Over goeie chemie gesproken, ook de samenwerking met Robert Pattinson is zeer sterk te noemen. Robert Pattinson zullen we gewoon van nu nooit meer in een adem noemen met een niet nader te noemen vampierenfilm. Hij lijkt zich helemaal thuis te voelen in de bijzondere wereld gecreeerd door Nolan en weet zijn mannetje te staan in de verschillende actiescenes. The Batman film zou zomaar wel eens zijn grote klapper kunnen gaan worden.

Terugkomend op deze film mocht het verhaal je pet te boven gaan, vergaap je dan aan de fantastische setpieces en de actiescenes. Chistopher Nolan heeft sinds The Dark Knight carte blanche gekregen om zijn visie over te brengen op het witte doek en dat is met Tenet ook weer terug te zien. De actiescenes zien er fantastisch uit en bevatten minder special effects dan je zou verwachten. Nee, meneer Nolan laat dingen liever echt gebeuren om het zo geloofwaardig over te laten komen. Dus als er iets gebeurd met een vliegtuig, nou vul maar zelf in. Is dit het beste van Nolan? Daar durf ik geen antwoord op te geven. Ook het camerawerk is weer van een ongelooflijk hoog niveau wat eigenlijk ook niet anders kon met Hoyte van Hoytema (Interstellar, Dunkirk, Spectre) achter de camera. Het is qua opzet wel een zeer gewaagde film welke de liefhebber zeker uitnodigt om vaker te gaan kijken. Al is het alleen om nog meer te letten op de details en verwijzingen welke weer door de gehele film verweven zitten. Verwacht geen recht toe recht aan spionage thriller en houdt je ook een beetje van scifi dan je zit geramd met Tenet, zo niet oogkleppen op en laat je meenemen op een enerverende en actierijke reis over de wereld om deze te redden.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar