Site pictogram Movie Addicts

Review Terminator 2: Judgement Day

T2

Even terug naar 1991, Ik was 10 jaar en een van mijn klasgenoten werd dat jaar 12 (zaten met groep 6, 7en 8 in een klas) en ik werd uitgenodigd voor een verjaardag, inclusief logeren. ’s Avonds gingen we naar de film en dat was Terminator 2: Judgement day. En ik kan je zeggen dat de film een behoorlijke indruk op mij achterliet, in het bijzonder de creepy T-1000. Nu is het meer dan 20 jaar later en heb ik 2 maanden geleden de film weer op het grote scherm mogen bewonderen tijdens het Imagine Film Festival.

Terminator 2 speelt zich ruim 10 jaar na het eerste deel af. John Connor (Edward Furlong) is een jonge tiener, die van pleeggezin naar pleeggezin verhuisd. Zijn moeder Sarah Connor zit in een gesticht vanwege het trauma uit de eerste film, waardoor zij voor gek verklaard wordt. Ook nu komen er weer 2 figuren terug uit de toekomst, alleen betreft het nu 2 Terminators. De T-800 (Arnold Schwarzenegger), welke nu is geprogrammeerd om John Connor te beschermen en de geavanceerde T-1000 (Robert Patrick), welke van vloeibaar metaal is gemaakt en elke vorm kan aannemen waarmee het in aanraking is gekomen. John komt al snel in aanraking met beide Terminators wanneer hij gered wordt door de T-800. Ze besluiten zijn moeder te bevrijden, waarna het plan ontstaat om Judgement day proberen te voorkomen.

Terminator 2 heeft zo zijn missers (een ervan is de tijdlijn), maar in de basis is dit vervolg groter en beter dan zijn voorganger. Om te beginnen gaat het verhaal als een sneltrein en heb je ondanks de ruim 2 uur durende speeltijd geen tijd om je te vervelen. De actiescènes zien er fantastisch uit en ook nu ruim 20 jaar later zien de effecten van de vloeibare T-1000 er nog overtuigend uit. Ook de confrontaties van de twee Terminators weten, zonder de tegenwoordig de zo hippe gechoreografeerde vechtscènes, in hun simpelheid te overtuigen. De acteurs zitten ook allemaal goed in hun rol, waarbij Linda Hamilton een ware transformatie heeft ondergaan na het eerste deel waar zij vooral het lijdend voorwerp was. In dit deel is zij een echte powervrouw die alles doet om haar zoon en de toekomst te beschermen. Arnold Schwarzenegger heeft wat meer tekst als in het eerste deel en mag nu de ‘good guy’ spelen wat hij uiteraard met verve doet. Robert Patrick weet met zijn ijskoude blik zo te overtuigen dat hij als nieuwe model superieur is aan de grotere Schwarzenegger en ook dat is een prestatie op zich. Edward Furlong had met deze film een droom acteerdebuut welke hij maar matig vervolg heeft kunnen geven in zijn verdere carriére. Het blijft altijd link om een vervolg op een klassieker te maken, maar James Cameron slaagde met vlag en wimpel en weet zo een 2de klassieker af te leveren.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar