Site pictogram Movie Addicts

Review Terminator Salvation

T4 Banner

Een paar jaar na het derde deel kwam daar Terminator Salvation, de eerste film in de franchise welke zich in de toekomst afspeelt. We hebben een nieuwe John Connor, nu gespeeld door Christian Bale, en een nieuwe Kate, nu gespeeld door Bryce Dallas Howard. Ook is er (weer) een nieuwe regisseur met MCG, wiens grootste wapenfeit hiervoor de 2 Charlies Angel films waren.

Het verhaal speelt zich af in 2018, wanneer de strijd tussen mensen en machines nog in alle hevigheid aan de gang is. John Conner (Christian Bale) is een belangrijke spil in het verzet, maar is nog niet de leider. Tijdens zijn missies is hij op zoek naar Kyle Reese (Anton Yelchin), aangezien hij hem terug in de tijd moet sturen om zijn eigen bestaan veilig te stellen. Tijdens een van zijn missies komt hij een verlaten basis tegen waar hij zelf ternauwernood uit weet te ontsnappen. Hij is echter niet het enige wat levend uit de basis komt. Marcus Wright (Sam Worthington) weet als eerste Kyle te bereiken, maar raakt hem snel weer kwijt aan de machines. Eenmaal bij het verzet blijkt er iets met Marcus aan de hand te zijn en weten John Connor en de rest van het verzet niet wat ze met hem aan moeten. Is hij het ultieme wapen voor hun of tegen hun?

Het was een gewaagde gok om het verhaal ineens in de toekomst af te laten spelen en in plaats van het spelen met het tijdreis gegeven zich nu te concentreren op de strijd tussen mens en machine. Met Christian Bale verzekerde de makers zich wel van een van de meest charismatische acteurs van dat moment (en nog steeds). Sam Worthington was daarin tegen de gok, aangezien hij nog behoorlijk onbekend was (Avatar kwam pas eind 2009 uit) als een van de andere hoofdrollen. Het verhaal, hoewel in de toekomst, heeft wel de vorige delen als basis aangezien het personage Kyle Reese nu het lijdende voorwerp is, met de strijd tussen mens en machines op de achtergrond. Naast dat dit deel volledig humorloos is (nadeel), is deze toekomstige strijd zeer cliché matig en voorspelbaar uitgewerkt. De verstandhouding binnen het verzet is lachwekkend (toch nog humor?), slecht uitgewerkt en de meeste personages hebben 0,0 inhoud. Wat dat betreft redden Christian Bale en Sam Worthington de film, waarbij de een genoeg charisma heeft om in zijn matig uitgeschreven rol toch te overtuigen en de ander, hoe verassend, nog het meest menselijke is in het verhaal. Het nadeel van deze film, en dat moet misschien enerzijds voor het romantische in het verhaal zorgen, is de ongelijke strijd en hoe deze wordt uitgebeeld. Dat John en het verzet nog rondlopen mag een godswonder heten of liever gezegd zijn de robots, die veel geavanceerder zijn, er in intelligentie op achteruit gegaan. Wat overblijft is een futuristische actie film, die in de actiescènes weet te overtuigen, maar daarbuiten het zwakke script niet boven de middelmaat uitstijgt.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar