Site pictogram Movie Addicts

Review The Advantages of Traveling by Train (Imagine Film Festival)

Review The Advantages of Traveling by Train (Imagine Film Festival)

Dit jaar is alles anders dankzij het Coronavirus. Zo ook met het Imagine Film Festival welke natuurlijk geen doorgang vond in April. Wij deden een Imagine Throwback maand met reviews van een 30 tal voormalige Imagine titels. In tegenstelling tot vele andere evenementen was Imagine uitgesteld en niet gecanceld. Afgelopen vrijdag was daar de kick-of met in eerste instantie een reeks online titels om vervolgens een aantal vertoningen in Kriterion Amsterdam te hebben. Ook ik heb te lijden onder dit gegeven, maar niet getreurd want online valt er genoeg plezier te beleven aan de verschillende genre titels welke voorbij komen. De eerste die wij gaan bespreken is de Spaanse zwartgallige komedie The Advatages of Traveling by Train.

Stel je komt thuis en je ziet dat je vriend met een ijslolliestokje door zijn uitwerpselen aan het graven is…… Nu zo begint het verhaal van Helga welke nadat ze haar vriend naar het gesticht heeft gebracht met de trein terug reist. Onderweg wordt zij aangesproken door een welke een dokter zegt te zijn in het gesticht van haar vriend. Hij begint haar verhalen te vertellen over patiënten en zijn leven, het ene verhaal nog bizarder dan het andere. Fictie en werkelijkheid lopen door elkaar heen en ook Helga zal een rol spelen in het geheel.

Wat begint als een aparte komedie wordt stukje bij beetje steeds vreemder in The Advantages. Natuurlijk zal menig oplettende kijker snel doorhebben dat sommige personen zich anders voordoen. De verhalen die verteld worden zitten echter bizar in elkaar en weten soms echt te shockeren. Zo is er een verpleegster die er alles voor over heeft om haar noodhospitaal draaiende te houden, met alle gevolgen van dien (geloof me deze zijn best gruwelijk). Ook het liefdesverhaal rondom Helga blijkt even bizar als fascinerend te zijn(waar ligt iemand zijn grens zul je waarschijnlijk net als ik denken). En zo gaat het echter maar door tot en met het mooie en logische einde. De wijze waarop de regisseur de verhalen, welke mijlenver uit elkaar liggen, naadloos in elkaar laat overlopen roept alleen maar bewondering op. Hoe bepaalde verwijzingen of aspecten later in de film terugkomen is gewoon heel slim gedaan. Ook de wijze waarop de cast zich door het verhaal beweegt alsof het het merendeel van de verhalen de normaalste zaak van de wereld is geeft de film iets echts ook al zijn de gebeurtenissen veelal op zijn zachtst gezegd apart te noemen. Toegegeven zul je een paar keer ook wel een sterke maag moeten hebben bij deze film en de humor is veelal van het bizarre soort. Wie daarvoor open staat krijgt echter een fascinerende film voorgeschoteld welke makkelijk nog even door je hoofd blijft spoken aangezien er genoeg verhalen zijn welke stof tot nadenken geven.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar