Site pictogram Movie Addicts

Review The Big Short

151210094952-the-big-short-steve-carell-super-169(1)

Weet u nog de grote beursval van 2008? Banken over de gehele wereld vielen om als dominosteentjes en de eerste crisis van de 21ste eeuw was geboren. The Big Short is naar een boek van Michael Lewis (schrijver van de verfilmde Blind Side en Moneyball) en Adam McKay besloot deze in eerste oogopslag saaie stof te verfilmen gesteund door sterren als Ryan Gosling, Steve Carell, Christian Bale en Brad Pitt. De 5 Oscar nominaties geven al aan dat deze film waarschijnlijk meer bied dan het simpel opsommen van de feiten over de crisis.

Terwijl alle banken feestvierden zagen een paar slimme buitenstaanders op Wall Street wat de grote banken, de media en overheid niet zagen: de wereldeconomie stond op instorten. Zij bedachten een plan om ervan te profiteren. Hun riskante investering bracht hen naar de duistere kant van het moderne bankwezen. We volgen hier 3 verhalen van mannen die verder keken dan hun neus lang was. Jared Vennet (Ryan Gosling), de verteller van het verhaal die de investeringsgroep van Mark Baum (Steve Carell) inschakelt om in te zetten op het omvallen van de banken. Mark Baum, een geboren risicoanalist, duikt er met zijn team op. Dit om te controleren of het niet een ziek geintje is van een op geld beluste investeerder welke zelf voor de banken werkt. Dr Michael Burry (Christian Bale) is beheerder van een hedgefonds, welke fungeert als trendspotter en zeer tegen de zin van zijn investeerders groot inzet op het omvallen van de economie omdat hij gaten ziet in de houdbaarheid van de o zo zekere hypotheek. Tot slot volgen we 2 jonge investeerders, Charlie Geller (John Magaro) en Jamie Shipley (Finn Wittrock), wie een plekje aan tafel proberen te bemachtigen, maar in de plaats daarvan gaan inzetten tegen de grote spelers.

The Big Short doet met dit zware onderwerp 2 dingen heel erg goed. Ten eerste ligt het tempo hoog en waardoor je als kijker je nergens verveelt met het materiaal, dat vol met zakelijke termen zit volgestouwd. Ten tweede neemt het verhaal af en toe een zijweg om de leek even wegwijs te maken in de verschillende termen, wat belangrijk is om het verhaal en dus de oorzaak van de grote crisis te zien en te snappen. De drie hoofdfiguren die we volgen worden niet super uitgediept, maar je krijgt genoeg achtergrond informatie over ieder van hen mee waardoor je de beweegredenen van hun acties ook kan begrijpen. En eerlijk is eerlijk teveel achtergrond informatie zou alleen maar afleiden van het verhaal, wat op zich al boeiend en pijnlijk confronterend genoeg is. We hadden na The Wolf of Wallstreet al een aardig beeld gekregen hoe ziek en hebberig de beleggingswereld in elkaar zit en The Big Short gaat daar eigenlijk een stap verder in. Gesterkt door een goed verhaal, uitstekende acteurs weet Adam McKay een fascinerend beeld te schetsen hoe de eerste crisis is ontstaan en hoe mensen die het als eerste zagen aankomen eerst werden uitgelachen om daarna hun zakken te vullen. En dan rijst de vraag, hoe blij zou jij zijn wanneer miljoenen wereldwijd ontslagen worden, mensen op straat komen te staan, maar jij wel je zakken hebt kunnen vullen ondanks alles? Om toch te eindigen met een klein stukje moraal.

 

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar