Site pictogram Movie Addicts

Review The Conjuring 2

The-Conjuring-2-35(1)

In 2013 was daar de surprise hit The Conjuring van James Wan welke uitgroeide tot de meest succesvolle horrorfilm aller tijden. Het verhaal behandeld een van de zaken van het echtpaar Ed en Lorraine Warren welke in het echt ook onderzoekers zijn van het paranormale. Dat het verhaal op waargebeurde feiten is gebaseerd trok natuurlijk al veel mensen buiten dat het gewoon een steengoede (horror)film was welke bij vele regelmatig de haren overeind lieten komen. Nu is daar het vervolg en rest het James Wan en hoofdrolspelers Vera Farmiga en Patrick Wilson om het ijzersterke en succesvolle origeën van een goed vervolg te voorzien.

Ed en Lorraine hebben hun werkzaamheden op een laag pitje gezet mede ingegeven door Lorraine der angstaanjagende visioenen en het feit dat ze in de media als sensatiezoekers afgeschilderd worden. In deze periode gaat het in de wijk Enfield in Londen goed mis in het huis van de familie Hodgson. Moeder Peggy is alleenstaand met 4 kinderen. Haar jongste dochter lijdt al een tijd aan slaapwandelen en begint steeds vreemder gedrag te vertonen. Wanneer op een avond zij en haar kinderen met de politie getuigen zijn van de vreemde gebeurtenissen in het huis komen ze al snel in het nieuws. De zaak komt al snel bij de kerk terecht welke Ed en Lorraine inschakelt om de boel te beoordelen. Gaat het hier om een gezin dat de boel bedonderd of gaat het hier echt om kwade entiteit welke het gezin en met name dochter Janet terroriseert.

Het sterke van het eerste deel was dat, ondanks het misschien niet geheel originele geheel, het verhaal goed verteld werd met ijzersterk acteerwerk en zeer effectief camerawerk. Met een vervolg zit je daarom met meerdere problemen opgescheept. Er wordt juist van vervolgen van horrorfilms meer en heftigere dingen verwacht en juist de subtiliteit van het eerste deel maakte die zo succesvol. James Wan koos voor dit vervolg de Enfield zaak uit om als vervolg te dienen. De gelijkenissen met eerste deel zijn natuurlijk onvermijdelijk aangezien Ed en Lorraine juist gespecialiseerd waren in zulke zaken. Dit is iets wat ook duidelijk wordt in de opening van de film waarbij het echtpaar aanwezig was in het beruchte Amityville huis. Het sterke van de film is dat nog meer dan in het eerste deel er een stem wordt gegeven aan de criticasters van paranormale fenomenen. Ook wordt duidelijk dat ondanks de beschuldigingen van sensatiezucht bij Ed en Lorraine, beide zeer kritisch maar respectvol omgaan met de beoogde slachtoffers. Vera Farmiga en Patrick Wilson zitten ook beide weer goed in hun rol en zijn nog altijd geloofwaardig als stel en dat maakt al een hoop goed. De zwaarste taak rust echter op de schouders van de jonge Madison Wolfe welke het getormenteerde kind Janet moet spelen. Hoewel ik wel angstaanjagendere kinderen in films heb gezien, doet zij het zeker niet slecht en krijg je het als kijker zeker met haar te doen. Het jammere van de films is dat het verhaal zelf minder fris aanvoelt, ook het meer persoonlijkere karakter waarbij de demonen van Lorraine zelf haar achtervolgen leiden af van het geheel. James Wan blijkt als regisseur echter weer op de juiste momenten de aandacht vast te houden en heeft weer een paar schrikeffecten voor ons in petto welke je gegarandeerd uit je stoel laten veren. The Conjuring 2 voelt minder fris en angstaanjagend aan als het eerste deel maar dit was ook zeer lastig zo niet onmogelijk. The Conjuring 2 is echter nog steeds een meer dan redelijke horrorfilm welke het absoluut waard is om te zien.

 

7, een meer dan redelijk vervolg nu alleen hopen dat wanneer er nog een film komt men dan een anders soortige zaak kiest welke wat enerverender overkomt

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar