Site pictogram Movie Addicts

Review The Duke of Burgundy

DUKE-OF-BURGUNDY_02

Met de slogan, deze film laat 50 Shades of Grey op kinderspel lijken, worden er bepaalde verwachtingen geschept. Met, de nog niet heel ervaren, Peter Strickland op de regiestoel en de onervaren Chiara D’Anna in een van de hoofdrollen, is dit een gewaagde uitspraak, daar alleen Sidse Babett Knudsen veel ervaring meeneemt in deze film.

Iedere ochtend fietst huishoudster Evelyn (Chiara D’Anna) welgemoed naar het statige landhuis van Cynthia (Sidse Babett Knudsen). Daar wordt ze niet bepaald vriendelijk onthaald. Bits snauwt Cynthia haar opdrachten toe; wanneer iets haar niet zint, volgt straf. De twee blijken verwikkeld in een langdurige sm-relatie. Het is maar de vraag wie de touwtjes in handen heeft in dit gecompliceerde liefdesverhaal.

In dit door Peter Strickland geschreven en geregisseerde verhaal had heel veel mis kunnen gaan, had is hierbij het goede woord. Peter Strickland heeft ,ondanks het SM thema, de focus weten te houden op de relatie tussen de twee vrouwen Cynthia en Evelyn. De verhoudingen binnen de relatie wordt naarmate het verhaal vordert steeds duidelijker, maar weten ook dan nog steeds te verschuiven. De kracht om dit goed te laten overkomen komt vanuit de sterke regie, maar meer nog uit de overtuigende vertolkingen van de dames. Grote onbekende Chiara D’Anna zet een overtuigende Evelyn neer, die altijd op zoek naar nieuwe manieren om aan haar behoeftes te voldoen. Sidse Babett Knudsen zet overtuigend de geleerde Cynthia neer, een op het oog sterke en strikte vrouw die bovenal op zoek is naar genegenheid en steeds meer problemen krijgt met de verlangens van Evelyn. De wereld die Peter geschept heeft bestaat louter uit vrouwen en ook dit zorgt voor een aparte gewaarwording tijdens het kijken. Tel daarbij het uitstekende camerawerk bij en sterk gechoreograveerde settings bij op en cinematografisch is het dik in orde. Wat betreft heftigheid is The Duke of Burgundy op sexgebied niet expliciet, het neemt het onderwerp echter dusdanig serieus dat dit een veel volwassenere film is geworden dan bijvoorbeeld 50 Shades of Grey.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar