Site pictogram Movie Addicts

Review The Edge of Seventeen

Review The Edge of Seventeen

The Edge of Seventeen stond al een tijd op mijn radar, maar door het ontbreken van een releasedatum in Nederland verdween deze langzamerhand uit beeld. Gesteund door goede recensies en behoorlijk wat nominaties voor hoofdrolspeelster Hailee Steinfeld en regisseur en schrijfster Kelly  Fremon Craig komt de film toch uit in een select aantal theaters.

Nadine is een typisch buitenbeentje. Al vanaf jongs af aan voelt zij zich onbegrepen door de de buitenwereld en ook haar relatie met haar moeder is alles behalve goed. De enige die haar begreep was haar vader, maar die is ondertussen al een paar jaar overleden. Nee, haar enige lichtpunt is haar beste vriendin Krista, de enige persoon met wie ze op kan schieten. Dan krijgen Krista en Nadine der broer echter een relatie en stort Nadine der wereld in elkaar. Ze zet zich nog meer af tegenover haar moeder, broer en eigenlijk iedereen om haar heen. Zelfs Krista behoort niet meer tot haar vriendinnen. Vol twijfels probeert Nadine zichzelf terug te vinden en te begrijpen waarom de wereld zo tegen haar is.

Hailee Steinfeld werd sinds haar doorbraak in True Grit gezien als een actrice waar we nog veel van zouden gaan horen en ondanks ze haar acteercarrière combineert met een muziekcarrière heeft ze in de afgelopen jaren in genoeg films gespeeld en niet geheel onverdienstelijk. Hoewel het merendeel wat lichter van aard was dan haar doorbraak rol liet ze zien ook komisch talent te bezitten. In Edge of Seventeen mag ze zowel haar komische als haar dramatische kant tonen als Nadine en het moet gezegd worden, Hailee weet als leading lady te overtuigen. Met haar toen nog negentien jaar kan zij zonder al te veel problemen voor een 17 jarige doorgaan, alle problematiek van een oude puber die met zichzelf in de knoop ligt weet zij op een overtuigende en geloofwaardige manier over te brengen. Daarbij blijf je ondanks al haar rare fratsen wel op de hand van deze toch best sympathieke dame. Hailee Steinfeld draagt dan wel de film, maar zonder sterk tegenspel van Kyra Sedgwick als haar moeder en de heerlijk droge Woody Harrelson als haar leraar geschiedenis Mr Bruner, had zij beduidend minder gestraald. Het is jammer dat Haley Lu Richardson der rol als beste vriendin Krista eigenlijk te weinig belicht wordt. Daar en tegen krijgt Blake Jenner wel genoeg te doen om de broer/zus band maar vooral de botsingen met Hailee Steinfeld goed uit de verf te laten komen Geheel vernieuwend kun je het verhaal van The Edge of Seventeen niet noemen, de uitvoering is echter dusdanig sterk waardoor de film echter overkomt dan zoveel andere coming of age films die er door de jaren heen gemaakt zijn. Regisseur Kelly Fremon Craig weet met haar script en regie de vele valkuilen en clichés goed te omzeilen en levert een sterk regiedebuut af. The Edge of Seventeen is daarmee een aanrader voor alle tieners en filmliefhebbers die een sterke coming of age film kunnen waarderen en is een waardige opvolger/eerbetoon aan de John Hughes film uit de jaren ’80.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar