Site pictogram Movie Addicts

Review The Flash seizoen 1 (verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray)

unnamed(5)

Superhelden zijn al een aantal jaren hip in de bioscoop en op tv gaat het nu de afgelopen 3 jaar echt los met de een na de andere serie. The Flash is net als Arrow, welke al een aantal seizoenen succesvol is, er een uit de DC comics stal.

Barry Allen is een gewone jongeman met een heftig leven. Als kind zag hij iets onverklaarbaars in huis, waarna zijn moeder vermoord werd gevonden en zijn vader daarvoor de gevangenis in ging. Barry werkt ondertussen bij de politie, bij zijn adoptie vader en rechercheur Joe West. Wanneer er bij het gerenommeerde S.T.A.R. Labs in het centrum van Central City iets ernstigs misgaat wordt Barry getroffen door de bliksem. Wanneer hij maanden daarna uit zijn coma ontwaakt is er veel veranderd. Zijn geheime liefde heeft een nieuwe liefde gevonden en er gebeuren vreemde dingen in de stad met dank aan criminelen met bovennatuurlijke krachten. Nu is bij Barry ook het nodige veranderd waardoor hij als de snelste mens ooit deze slechte metamensen probeert te stoppen, met behulp van zijn team bij S.T.A.R. Labs. Ondertussen ziet Barry zijn krachten ook als het hulpmiddel om zijn vader, welke onschuldig vast zit, vrij te krijgen. Maar zelfs al ben je de snelste mens op aarde dan nog dienen sommige problemen anders opgelost te worden dan alleen met snelheid.

The Flash is het typische voorbeeld waarom superhelden in series uitstekend kunnen werken en in sommige gevallen zelf beter dan in films. Je krijgt de tijd om de hoofdpersoon te leren kennen met al zijn persoonlijke makken en de uitdagingen welke hij tegenkomt wanneer hij zijn superkrachten leert gebruiken. Het moet gezegd worden dat het personage Barry Allen wel al de nodige bagage bij zich draagt voordat hij zijn transformatie tot de Flash ondergaat. Hoofdrolspeler Grant Gustin zit echter lekker in zijn rol, waardoor het al snel leuk wordt om deze serie te volgen. De ontwikkeling van het verhaal is bijzonder te noemen, want het wordt voor de kijker snel duidelijk wie er niet altijd goede bedoelingen heeft met Barry als The Flash. Dit zorgt er echter niet voor dat de spanning verdwijnt. Nee sterker nog, dit zorgt voor extra spanning en een fantastische twist net over de helft van het eerste seizoen. Het sterke van deze serie is dat er ook voldoende aandacht is voor de bijrollen, met name van Barry zijn naasten. Hierdoor voelen zij niet als extra bagage in de serie, maar zijn zij een belangrijk onderdeel van het universum van The Flash. Je leeft dan ook mee wanneer zij gevaar lopen (en dat gebeurd meer dan eens). Het tweede seizoen is in Amerika al even onderweg en het derde seizoen is al aangekondigd. Het enige smetje op de DVD is dat elke aflevering wordt vooraf gegaan met de dezelfde intro (na 10 keer weten we wel dat Barry ‘the fastest man alive’ is). De special effects zijn niet super bijzonder, maar zien er ook zeker niet slecht uit. Waarbij er creatief gebruik gemaakt wordt van visual en special effecten. Een sterke en zeer vermakelijk eerste seizoen waarbij humor, spanning en drama elkaar in balans houden. Het is mij dan ook een volstrekt raadsel waarom Zack Snyder ervoor gekozen heeft om een andere Flash te casten voor in de Justice league films. Zijn uitleg was, dat hij er een serieuzere en donkerdere universum wilde creëren. En dat is nou net een van de vele kritiekpunten van BvsS, het gebrek aan een lichte toon, wat toch wel thuishoort in een fantasierijk universum. Na een mooie finale weet het eerste seizoen te eindigen op een manier dat een vervolg volledig open ligt en het gissen blijft wat er in seizoen 2 gaat gebeuren.

Extra:

Van testscreenings tot making of… tot het ontstaan van… en de special effects. De DVD box zit behoorlijk vol voor de liefhebber met genoeg interessante feitjes over de strip zelf en de motivatie van de makers om het op een bepaalde manier in te vullen in deze serie. Wil je de strip achteraf gaan lezen? Pas dan op, want er zitten wel een berg spoilers in de extra’s verborgen. De Gag Reel zorgt nog voor wat extra humor achteraf en laat zien dat de cast genoeg lol op de set heeft beleefd, welke dan ook meer dan eens voor de slappe lach zorgde. Wat opviel aan de deleted scénes was dat deze al snel gesneden werden, want een aantal van deze scénes waren overduidelijk niet af gemonteerd en geedit.

 

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar