Site pictogram Movie Addicts

Review The Grand Budapest Hotel

grand-budapest-banner-1

Wes Anderson is al jaren een vreemde eend in de bijt in Hollywood. Waar vele critici (vooral buitenlandse) zijn werk fantastisch vinden, weten zijn films het grote publiek maar matig te bereiken. The Grand Budapest Hotel is misschien wel financieel gezien zijn grootste succes, maar ook de pers loopt dit keer eenduidig met deze film weg en de 9 nominaties zijn ook niet meer dan logisch.

The Grand Budapest Hotel is het levens verhaal van Zero (F. Murray Abraham) een rijke man, welke zijn levens verhaal verteld aan een schrijver (Jude Law) in de jaren 60, wanneer The Grand Budapest reeds in het verval aan raken is. Het verhaal speelt zich in het begin van 1900. Wanneer het hotel nog een grootse reputatie heeft, mede dankzij de conciërge Gustav (Ralph Fiennes). Zero(Tony Revolori) is dan net begonnen als lobby boy. Wanneer de rijke Madame D (een bijna onherkenbare Tilda Swinton) onder verdachte omstandigheden komt te overlijden laat zij Gustave een duur schilderij na. Wat volgt is een even waanzinnig als absurd avontuur met de meest kleurrijke figuren.

Th Grand Budapest is een fantastisch vertelling met louter mooie rollen, welke uitstekend vertolkt worden door de vele fantastische acteurs en actrices die meespelen. Zoals bij bijna elke Anderson film draait het verhaal om het overlijden van een geliefde van de hoofdpersoon, een thema welke hij schijnbaar niet los kan laten. De vormgeving en de decors zijn van uitzonderlijke schoonheid en ook aan de aankleding is zeer veel aandacht besteed. Iedereen lijkt helemaal op zijn plaats in elke grotere of kleine rol, maar er zijn 2 dingen die deze film boven elke andere Anderson verfilming laat uitstijgen. Dat is in eerste plaats de wisselwerking tussen Gustave en Zero (Fiennes en Revolori), maar in het bijzonder Ralph Fiennes zelf als hoofdrolspeler. Hij draagt als Gustav de film op onnavolgbare wijze, alle teksten, hoe bizar ook, weet hij op natuurlijke wijze over te brengen en hij weet op deze manier regelmatig de lachers op zijn hand te krijgen. Wat betreft de regie van Wes Anderson lijkt deze feilloos in misschien zijn leukste film tot nu toe en het plezier straalt letterlijk van de gehele cast af. Het enige jammere is dat bij alle nominaties die deze film ontvangen heeft de 2 mannen niet beloond waren met een nominatie, helemaal omdat de hoofdrol van Ralph Fiennes misschien wel een van de meeste memorabele was dit jaar.

 

Oscar nominaties:http:

Wes Anderson, Scott Rudin, Steven M. Rales en Jeremy Dawson – Beste film

Wes Anderson – Beste regisseur

Wes Anderson en Hugo Guinness – Origineel script

Robert D. Yeoman – Camerawerk/Cinematografie

Barney Pilling – Film editing

Adam Stockhausen en Anna Pinnock – Productie design Gewonnen

Milena Canonero – Kostuum design Gewonnen

Frances Hannon en Mark Coulier – Make-up en haar styling Gewonnen

Alexandre Desplat – Origineel muziek geschreven voor film Gewonnen

 

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar