Site pictogram Movie Addicts

Review The Great Wall

Review The Great Wall

The Great Wall is een epische film gecentreerd rondom het wereldwijde fenomeen – ook wel bekend onder de noemer de ‘Chinese muur’. The Great Wall neemt je mee in een legende die zich afspeelt rond 1700 en introduceert een prachtige Oosterse wereld. Matt Damon speelt een avonturier die naar het oosten is getrokken om ‘black powder’ te bemachtigen om dit vervolgens in de Westerse wereld te verkopen. Tijdens deze wat ongelukkige tocht komt hij voor de poorten van de Great Wall te staan waar hij gevangen genomen wordt. Daar ontdekt hij het bestaansrecht van de Great Wall, namelijk de verdediging van het achterliggende land tegen moordlustige wezens. Gaande weg raakt hij steeds dieper verwikkeld in deze strijd.

The Great Wall is een film waarvan de makers goed bewust lijken te zijn van de aard van de film. Het probeert niet een mind blowing plot in elkaar te zetten of je moralen te gaan heroverwegen. Nee, ze kozen ervoor om uit te blinken in de uitvoering van het verhaal. De verfilming van het redelijke voorspelbare verhaal is namelijk zeer goed.

Het kan niet anders dat Yimou Zhang, de regisseur, met enorm grote sets heeft gewerkt. De shots zijn namelijk groots en veel omvattend. Er is weinig gewerkt met green screens, en er lijkt veel gewerkt te zijn met figuranten en prachtige kostuums en decors. Dit komt de film ten goede, het vergroot de belevenis en je hebt het idee dat je naar een speelfilm kijkt en niet een verkapte animatie film.

Daarnaast was de actie goed gefilmd.Dit is iets waar ik vaak wat op aan te merken heb. Het gebruik van ‘shacky cam’ is helaas populair. Yimou Zhang gebruikt dit niet of nauwelijks, maar kiest voor shots die stabiel en wijd zijn waardoor je daadwerkelijk kunt zien wat er gebeurt.  De actiescènes zelf zijn ook origineel. Ze hadden gave leger divisies en verrassende verdedigingstechnieken verzonnen. Verder waren de kleuren in de film erg mooi., Elke sub divisie had zijn eigen kleur en ontwerp van wapenuitrusting – wat resulteerde in een mooi contrast wat betreft kleuren tijdens de meeste scenes.

Ik heb amper iets op te merken aan The Great Wall. Ja, het is een wat voor de hand liggend verhaal waar enkele neven intriges niet veel toevoegen aan het geheel maar ook niet storend zijn. De uitvoering is goed in alle aspecten: camera werk, muziek, settings, decors, acteurs en de kleuren!

Afsluitend een kleine tip: kijk deze film in de bioscoop. Gezien de visuele schoonheid en de grootsheid hiervan voegt dit echt iets toe. 3D vind ik nooit een echte toevoeging maar je hebt er ook geen last van.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar