Site pictogram Movie Addicts

Review The Green Knight

Review The Green Knight

Je hebt elk jaar wel zo’n titel waarvan een groot deel van het publiek niet precies zal weten wat die ervan moet vinden, maar welke wel op vele hun to watch lijstje komt te staan. The Green Knight had al een trailer waar velen vooral vraagtekens bij zullen hebben gehad (en ondergetekende hoorde daarbij) Maar het verhaal op zich is al heel oud en is nou verwant aan het koning Arthur verhaal.

Gawain is een jonkheer aan het hof van de koning met als droom een volwaardige ridder te worden aan de ronde tafel. Wanneer tijdens een avond hij aan de zijde van de koning komt te zitten, besluit hij op te staan wanneer een groene ridder verschijnt welke een uitdaging als spel presenteert. De uitdaging is de ridder een slag toe te brengen, iets wat Gawain zonder twijfel doet. Wat Gawain niet beseft is dat hij een jaar later op een reis moet gaan vol met uitdagingen om de ridder nogmaals te treffen. Een reis welke hem meer dan eens met met zich zelf confronteert.

Het verhaal lijkt o zo simpel maar zoals zo vaak met dit soort verhalen is de reis belangrijker dan de bestemming. Dev Patel is volledig in zijn element als het lijdende voorwerp, want lijden doet hij als Gawain. Dev schittert vooral door alle emoties en onzekerheid welke hij uitstraalt als de ridder in spé. De rol is ook nog behoorlijk uitdagend met veel lange stiltes waarbij hij zoveel mogelijk moet overbrengen zonder woorden te gebruiken. Regisseur David Lowery weet qua sfeer altijd goed te scoren en weet charismatische sprekers geregeld te laten schitteren in stilte ( in het verleden Casey Affleck in Aint them Body Saints en Ghost Story en Robert Redford in The old man & the gun) en zo ook weer in The green Knight waarbij hij veel lange uitgestrekte shots gebruikte waarbij hij het visuele boven de dialoog verkiest. Dit zorgt er meteen ook voor dat de film niet het meest toegankelijke is voor het grote publiek, maar wie weet laten genoeg mensen zich onderdompelen in het visuele mysterie van de groene ridder. The Green Knight is namelijk ook een mysterie en verteld een ander verhaal rondom koning Arthur dan wat zovelen gewend zijn, Dev Patel schittert zoals gezegd in de hoofdrol maar weet zich ook geholpen door sterke bijrollen. Joel Edgerton wist mij het meest te vermaken, maar de beeldschone Alicia Vikander weet weer als mysterieuze vrouw de leading man het hoofd op hol te brengen. Verder heb je nog onder andere Sean Harris als de wijze koning en Ralph Ineson als de in raadsels sprekende groene ridder. The Green Knight is mij bijgebleven en voor wie open staat voor een ridder verhaal welke niet bol staat van de zwaard gevechten (sterker nog eigenlijk is er geen gevecht te bekennen in de deze film behalve de innerlijke strijd van het hoofdfiguur de edele Gawain) The Green Knight is een van de meest gewaagde films van het jaar van een regisseur welke na tussen de al eerder genoemde titels een remake maakte van Peter en de Draak voor Disney en komend jaar Peter Pan & Wendy voor dezelfde studio maakt. Een gewaagde keus maar het bewijst wel dat eigenzinnige filmmakers nog steeds gewaardeerd worden.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar