Site pictogram Movie Addicts

Review The Guest Day 15 #myownimaginefestival

Review The Guest Day 15 #myownimaginefestival

We komen halverwege #Myownimaginefestival en daar komen we The Guest tegen. Deze actiethriller met Dan Stevens en een van de leukste genre actrices van de laatste jaren Maika Monroe in de hoofdrol was in mijn ogen een van de positieve verrassingen van dat jaar. Het is bovendien een van de weinige titels deze maand welke vrouwlief thuis ook meekijkt. Dus gingen we er eens goed voor zitten.

David klopt op een goede dag bij het gezin the Petersons aan. Hij stelt zich voor als een collega soldaat van hun overleden zoon Caleb. David weet stukje bij beetje het vertrouwen van de gezinsleden te winnen, maar draagt ondertussen een duister geheim met zich mee. Anna, de dochter, begint door een reeks vreemde gebeurtenissen steeds meer te twijfelen aan David zijn verhaal. Haar broertje Luke loopt juist met hem weg omdat hij hem meer vertrouwen geeft. Wanneer David ontdekt wordt door de mensen waarvoor hij op de vlucht is blijkt echter niemand veilig te zijn.

Met The Guest kwam regisseur Adam Winguard met een zeer goede opvolger van zijn surprisehit You’re Next. Waar You’re Next echt een retaliation horrorfilm was kijkt The Guest weg als een beklemmende thriller. Terwijl je als kijker direct snapt dat er iets niet in de haak is met David, bespeelt dit karakter het gezin zo dat je snapt dat hij in vertrouwen wordt genomen. Daarbij is de casting van Dan Stevens natuurlijk een goede keus is. Waar hij doorbrak in Downton Abbey als de lieve en sullige Matthew Crawley en met zijn rustige voorkomen en blauwe ogen komt hij natuurlijk niet over als schurk. De scenes waarin hij met een intense blik zonder te knipperen vast wordt gelegd verraden voor de kijker de duistere bedoelingen. Waar Stevens excelereerd als David moet hij wel iemand hebben om tegen te spiegelen en daar had Adam Wingard Maika Monroe voor gevonden. Maika speelt de argwanende zus Anna koel en berekenend. Zo eentje van you can’t bullshit the bullshitter. Er ontstaat ook een zekere aantrekkingskracht tussen Anna en David welke op de juiste manier wordt gebruikt. Dat Maika werkt als heldin in een genre film is niet vreemd aangezien ze dit later ook in It Follows en Greta natuurlijk was (Villains heb ik nog niet gezien van haar). Alsje haar in dit soort films ziet is het jammer dat ze nog geen succesvolle mainstreamtitels heeft gescoord (Independence Day: Ressurgence en The 5th Wave flopte beide behoorlijk) The Guest lijkt op het eerste oog redelijk standaard en voor de kijker is natuurlijk al snel duidelijk wat er niet in de haak is. De uitvoering is mede dankzij de sterke vertolkingen zeer vermakelijk en bovendien spannend. Dit komt ook omdat het ware verhaal van David lang verborgen blijft. Verder heeft Adam Wingard de film vol gestopt met verwijzingen naar andere films (Love the Eastereggs) en is de soundtrack heerlijk retro (80’s revival voordat Stranger Things dit hip maakte) Ik ben in de loop van tijd deze film eigenlijk alleen maar meer gaan waarderen omdat ook steeds meer kleinere dingen zijn gaan opvallen, zo speelt o.a. Lance Reddick (bekend als de receptionist uit de John Wick films) een leuke bijrol. Ik zeg een aanrader voor iedereen welke misschien niet tot mijn Imagine klassiekers behoort maar zeker tot de toppers! Nog 2 titels te gaan uit de 2014 editie, ga ik voor een Nederlandse productie of voor een van mij all-time favorites?

Funfact: Weten jullie welke Easteregg uit een van zijn vorige films in deze film verstopt heeft?

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar