Site pictogram Movie Addicts

Review The Old Guard (Te zien op Netflix)

Review The Old Guard (Te zien op Netflix)

Dat Netflix steeds meer films zelf in productie neemt was al bekend en dat ze daarvoor geregeld grote actiefilm lanceren welke normaal niet zouden misstaan in de bioscoop ook. Dat de kritieken nogal tegenvallen is echter ook geen verrassing. Bright werd door de pers afgebrand, maar het publiek (waaronder ik) kon deze film wel waarderen. Bird Box surfde mee op het succes van A Quiet Place en was zeker niet onaardig. 6 Underground was daarentegen weer een terffend voorbeeld van Michael Bay op zijn slechtst met veel visueel geweld en weinig tot geen inhoud. The Old Guard is gebaseerd op een comic en met Charlize Theron in de hoofdrol worden er wel verwachtingen gewekt. Weet Netflix met deze film zowel critici als het publiek te behagen?

Andy is de leider van een groep huurlingen welke worden ingeschakeld om de meest onmogelijke opdrachten uit te voeren. Iets wat zij al eeuwen doen aangezien zij onsterfelijk zijn. Zij proberen dan ook altijd onder de radar te blijven en werken het liefst nooit met de dezelfde mensen. Wanneer ze er echter ingeluisd worden moeten Andy en haar team alles op alles zetten om hun identiteit te beschermen. En dat terwijl er voor het eerst in 200 jaar weer een nieuwe onsterfelijke is ontwaakt welke begeleiding nodig heeft.

Dat The Old Guard gebaseerd is op een comic komt niet verrassend over. de vormgeving en het stukje mythe wat opgebouwd wordt rondom de hoofdfiguren. Een van de belangrijkste dingen in een superhelden/comic verhaal is een charismatische hoofdpersoon en een acteur en actrice die deze rol kan dragen. Wat dat betreft hebben de makers met Charlize Theron goud in handen want deze vrouw weet de afgelopen jaren met regelmaat van het scherm te knallen waarbij ze qua actiescenes niet onderdoet voor haar mannelijke collega’s. Ook in The Old Guard staat zij haar mannetje in de actiescenes, maar ook daarbuiten weet zij van Andy een natuurlijke en charismatische leider te maken. Dat zij dit niet op de automatische piloot kan doen is te danken aan de de rest van het team en de tegenspelers met niet de minste acteurs. Matthias Schoenaerts, Marwan Kenzari, Luca Marinelli en Chiwetel Ejiofor hebben internationaal wel hun strepen verdiend en weten allen van hun rollen iets van waarde te maken ondanks dat deze karakters allemaal niet evenveel diepgang meekrijgen. Die taak is weggelegd voor de nieuweling Nile gespeeld door Kiki Layne welke wel wat meer body krijgt en Charlize Theron van voldoende tegenspel voorziet waardoor de mentor leerling relatie sterk en goed overkomt. Het stukje geschiedenis zorgt ervoor dat de kijker een glimp krijgt van wat er nog komen kan, want aan het einde wordt wel heel duidleijk dat Netflix het niet bij 1 film zal kunnen laten en dat er meer Old Guard films zullen komen. Wat betreft de casting en het niveau van de actiescenes zit het ook zeer goed met deze film. De actiescenes zijn vet in beeld gebracht en de acteurs doen voldoende van hun eigen stuntwerk om te overtuigen. De soundtrack welke hierbij gekozen is mag wel wat cliché genoemd worden, maar als het de sfeer verhoogd zullen weinige erom malen. Wat mij wel een beetje stoorde is dat er wel wat continuïteitsfoutjes zijn en dat er meerdere wendingen wel heel erg voor de hand liggen. Daarbij is de schurk in dit geheel wel heel erg eendimensionaal (iets wat in een mogelijk vervolg wel anders zou moeten zijn) Wat misschien het meest memorabele is aan deze film dat het een tweetal homofiele karakters herbergt in het team van Andy (gespeeld door Marwan Kenzari en Luca Marinelli) welke niet alleen openlijk homo zijn maar ook nog eens overtuigend een stel zijn welke al eeuwen bij elkaar zijn. The Old Guard is zeker het aanzien waard en overtuigd zeker in de actiescenes. Daarbij is het nooit erg om Charlize Theron weer een kick-ass hoofdrol te zien vertolken. Qua verhaal en karakterontwikkeling zijn er genoeg verbeterpunten welke ervoor zorgen dat The Old Guard boven de middelmaat uitstijgt maar geen instant klassieker is geworden.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar