Site pictogram Movie Addicts

Review The Raid 2: Berandal Day 17 #myownimaginefestival

Review The Raid 2: Berandal Day 17 #myownimaginefestival

Het was 2 jaar geleden dat The Raid uitkwam en vanaf het moment dat het vervolg werd aangekondigd keek menigeen al reikhalzend uit naar dit vervolg. Gevaar is natuurlijk wel dat door de hoge verwachtingen een vervolg behoorlijk ka teleurstellen. Daarbij had Gareth Evans het zichzelf niet bepaald makkelijk gemaakt. The Raid 2 kreeg een speelduur van bijna 2,5 uur en daarbij zou dit in tegenstelling tot het eerste deel geen standaard actiefilm worden. Gareth zag namelijk kansen om het universum rondom karakter Rama te vergroten waardoor er ook meer geëist wordt van hoofdrolspeler Iko Uwais. Ik zag de film tijdens de eerste vertoning bij Imagine samen met een vriend in een uitverkochte zaal 1 en de grote vraag was zouden de hooggespannen verwachtingen waargemaakt worden?

Rama weet samen met 1 collega en zijn corrupte kapitein het gebouw te verlaten en meld zich bij een door hem aangeraden agent. Daar krijgt Rama het aanbod om undercover te gaan om zo de corruptie binnen de politie te ontmaskeren, iets wat hij in eerste instantie weigert. Wanneer hij erachter komt dat zijn broer is opgeruimd besluit hij toch op het aanbod in te gaan om zo ook zijn gezin te beschermen. Hij moet in de gevangenis vrienden worden met Uco, de zoon van Bangun een van de grote maffia bazen in de stad. Onder zijn nieuwe identiteit weet hij snel een rol binnen de bende van Bangun te verschaffen. Er lijkt echter een grote machtsverschuiving te komen door Bejo, een nieuwe speler, welke de vrede verstoord en een slechte invloed uitoefent op de ambitieuze Uco. Rama zal alle zeilen bij moeten zetten om levend hieruit te komen, maar gaat daarbij de confrontatie tegen nieuwe en gevaarlijke tegenstanders niet uit de weg.

Vanaf de opening wordt duidelijk dat Gareth Evans het verhaal uit het isolement van een gebouw haalt en een stuk breder trekt. Daarmee wordt de uitdaging voor hoofdrolspeler Iko Uwais ook een stuk groter omdat er nu meer van hem verlangd wordt dan een potje knokken. Dat de speelduur met bijna een uur is toegenomen houdt in dat er ook ook echt een boeiend verhaal verteld moet worden naast de spectaculaire gevechten (want spectaculair zijn ze) Het misdaad verhaal vol eer kwesties, corruptie en verraad werkt verrassend goed door de interessante personages en goed uitgewerkte motieven. Het biedt de kijker ook kans op adem te komen tussen de harde actiescenes door. In de basis blijft dit vervolg nog steeds een actiefilm waarbij Gareth de belangrijkste regen voor een vervolg ten harte heeft genomen. Het moet harder, groter, spectaculairder, zwaardere belangen en het liefst met een grotere bodycount. Gareth Evans is met alles ruimschoots geslaagd mag ik wel zeggen. Het grote gevecht in de modderige binnenplaats lijkt mij een hel om te filmen, maar voelt voor de kijker toch redelijk overzichtelijk en is zoals bekend retehard. Fanfavorite Yayan Ruhian welke de rol van Mad Dog in deel 1 vertolkte keert terug als de Nr 1 killer van Bangun en krijgt wederom zijn moment om te stralen met fantastische vechtkunsten. Na Mad Dog moesten er in dit deel natuurlijk nieuwe vijanden komen welke tot de verbeelding zouden spreken. De zwijgzame maar o zo dodelijke Assassin gespeeld door Cecep Arif Rahman, Baseball Bat Man gespeeld door Very Tri Yulisman en Hammer Girl gespeeld door Julie Estelle voldoen ruimschoots aan de tot verbeelding sprekende vijanden voor Rama. Wat mij betreft heeft Gareth Evans met dit vervolg ook iets bijzonders gecreeerd want de actiescenes zien er allemaal weer super uit waarbij hij zoals het hoort het beste voor het einde bewaard. Let wel de actie is weer kei en keihard in beeld gebracht en dus niet geschikt voor tere zieltjes. The Raid 2 behoort niet geheel verrassend tot een van mijn all time favoriete Imagine films.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar