Site pictogram Movie Addicts

Review The Thing (2011)

the-thing-20111

Bijna 30 jaar na het origineel was daar weer The Thing met dit keer een Nederlands sausje, aangezien de Nederlandse Matthijs van Heijningen Jr. de regie deed. Destijds deed de film niet heel veel stof opwaaien, maar gezien het thema deze maand vond ik het toch waard om deze opnieuw te kijken en de keiharde vergelijking te doen met de versie uit 1982.

Kate is een paleontoloog, die aan het eind van haar opleiding zit en al wat aanzien geniet wanneer zij wordt benaderd door een vooraanstaande Noorse onderzoeker. De Noorse basis op Antarctica heeft namelijk een ontdekking gedaan. Eenmaal daar blijkt het om een ruimteschip te gaan en een ongeïdentificeerde levensvorm wat bevroren zit in het ijs. Wanneer ze het wezen in een ijsblok naar de basis halen gaat het echter al snel mis. Als het wezen levend en wel uit het ijs breekt en al snel zijn eerste slachtoffer opeist. Kate ontdekt echter al snel dat het wezen een andere gruwelijke eigenschap bezit waardoor iedereen op de basis zijn leven niet zeker is, maar misschien nog erger wie is er eigenlijk nog wel menselijk?

Vele criticaster vielen destijds over elkaar heen om te verklaren dat dit een slappe remake is van de sterkere voorgangers. Maar moet je dit ook als remake zien? Voor de fans die het origineel kunnen dromen zien we een paar zeer herkenbare momenten terug en kun je er niet omheen dat dit geen remake is, maar een prequel. Regisseur Matthijs van Heijningen Jr. heeft dan wel leentje buur gespeeld bij zijn voorganger, maar wat wil je, je kunt niet veel veranderen aan de basis gezien je met hetzelfde monster te maken hebt. Gelukkig is daar de zeer degelijke (internationale) cast dat wel raad weet met het verhaal. Hoewel niet heel origineel weet de film al snel op gang te komen en de spanning op te voeren. Het onderlinge wantrouwen komt goed uit de verf, en het monster heeft weer verschillende uiterlijke, net als de versie uit 1982. Het sterke is dat de wetenschappelijke redenatie nu ook weer overeind blijft, alleen blijkt ego en de mogelijkheid tot het doen van een baanbrekende ontdekking deze logica in de weg te zitten. De regisseur heeft, buiten dat hij een zeer degelijke film aflevert, goed gekeken naar de versie uit 1982, want de verwijzingen zullen de fans snel herkennen en het einde is voor wie het nog niet door had de aanloop naar het begin van de versie uit 1982. Ondanks dat het monster hier louter uit computer effecten bestaat weet de film wel te overtuigen, hoewel door deze effecten hij minder lang levensvatbaar blijft dan de versie van John Carpenter.

The Thing is op DVD en Blu-Ray verkrijgbaar bij

Trailer

 

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar