Site pictogram Movie Addicts

Review The True Cost (Movies that Matter)

Untitled(45)

Kleding is een vorm van identiteit, een identiteit, die in vergelijking met vroeger, steeds vaker veranderd. Waar vroeger het modebeeld per kwartaal/jaargetijde veranderde is dat nu bijna wekelijks. Kleding veranderd steeds meer van gebruiksgoed naar verbruiksgoed.

Documentaire maker Andrew Morgan duikt in de wereld achter de kleding. Van de naaiateliers in arme Aziatische landen tot organische boeren in de VS om te achterhalen wat nu de daadwerkelijke kosten zijn van de kleding welke wij dagelijks dragen. Vele zijn heus wel bekend met het feit van de vele fabrieken en de slechte omstandigheden waarin de lokale bevolking daar werkt. Echter de manier waarop deze situatie levend wordt gehouden en vaak nog bestempeld als het beste wat er is zal velen toch echt wel shockeren. Andrew kijkt echter niet alleen naar de sociale en economische aspecten, maar ook de ecologische aspecten komen voorbij.

Is dit een documentaire die vrolijk stemt? Nee, absoluut niet. Maar dat is ook niet de bedoeling van de maker die een stuk bewustwording wilt kweken voor de huidige heersende verbruikscultuur. Criticasters zullen wel zeggen dat het wel een redelijk eenzijdig beeld schetst van de situatie, iets wat ook in de hand wordt gespeeld door de onwelwillendheid van bepaalde partijen en dat sponsoren en producenten wel aan het woord zijn gekomen. En dat is enerzijds begrijpelijk, want in de stukken en waarbij een partij als H&M wel aan het woord komt om weerwoord te geven gaan je haren mogelijk nog meer overeind staan. Het sterke, waarom deze documentaire niet te belerend overkomt, is dat er vooral wordt uitgelegd dat veel situaties terloops zijn ontstaan grotendeels door onwetendheid maar ondertussen in een vicieuze cirkel is beland. Maar bepaalde partijen moeten nu wel de tekenen gaan oppikken die zullen resulteren in verbetering van de situaties van werknemers in derde wereldlanden, als wel de boeren en het ecologische systeem van deze wereld waar we met zijn allen nog een hoop jaartjes van willen genieten. Andrew houdt zich veelal aan de feiten dat door andere gepresenteerd worden en ja het is een redelijk eenzijdig verhaal, maar dat komt ook omdat er moreel weinig tegenin te brengen is. Deze documentaire is geschikt voor mensen die hun ogen willen openen en voor iedereen die bevestiging zoekt over wat je stiekem al jaren wist. Wij als mensen doen onze stinkende best de aarde zoveel mogelijk kapot te maken en we zijn als mensen de enige die er nog wat aan kunnen doen. Kijk deze film en wees een stuk bewuster over je volgende kleding aankomen, welke hopelijk duurzamer behandeld zullen worden dan de vele Fast Fashion items die nu dagelijks de boventoon voeren in het straat beeld.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar