Site pictogram Movie Addicts

Review The Wave

the_wave_-_h_2015

De rampenfilm is door de jaren heen een behoorlijk uitgemolken gegeven. Vooral de Amerikanen weten nog met enige regelmaat een rampenfilm te produceren (San Andreas afgelopen jaar). The Wave is er één uit Scandinavië en wist afgelopen jaar een absolute hit te worden in de bioscoop. Tijdens het Imagine Fantastische Film Festival werd The Wave als afsluitfilm geprogrammeerd. Een aparte keus gezien het genre en toch scoorde de film behoorlijk met een top 10 notering als gevolg, maar vonden wij dit ook terecht?

Kristian staat op het punt om met zijn gezin te verhuizen van het Fjordendorpje Geiranger naar Stavanger in verband met een nieuwe baan. Jarenlang heeft hij samen met zijn collega’s toezicht gehouden op de berg Akersnet. Vlak voor vertrek begint de meet apparatuur rare gegevens te vertonen. Een rotsverschuiving dreigt met een tsunami tot gevolg. Wanneer het noodlot toeslaat moet Kristian alles op alles zetten om niet alleen zichzelf maar ook zijn gezin in veiligheid te krijgen.

The Wave heeft bijna alle ingrediënten voor een rampenfilm: hoofdpersoon heeft een naar voorgevoel en is charismatisch; een gezin dat verscheurd wordt en hopelijk ook weer bij elkaar komt; tragische sterfgevallen en uiteraard de ramp zelf die er verbazingwekkend goed uitziet. Vooral als je bedenkt dat dit een Scandinavische productie is, mag je de film best ambitieus noemen. Is The Wave dan echt een formule werk te noemen? Bij veel Amerikaanse producties krijg je naast de hoofdpersonen vaak te maken met een berg niets zeggende karakters die alleen maar afleiden. Dit zorgt er vaker voor dat je als kijker eerder opgelucht bent als er toch een aantal het loodje leggen bij hun ontberingen. Nee, de schrijvers en regisseur hebben ervoor gekozen de film vooral te richten op Kristian en zijn gezin. Hierdoor bouw je als kijker veel meer een band op met de hoofdpersoon en zijn gezin en leef je mee met alle uitdagingen die op hun pad komen. Het flauwe van zoveel rampen films blijft dus achterwege en The Wave kiest een serieuzere aangrijpendere weg en eerlijk gezegd voelt dat wel verfrissend aan. Ook de invulling van de karakters, waarbij Kristoffer Joner (als Kristian) wel een heldenrol krijgt toebedeeld, maar de sterkste personage is toch wel Ane Dahl Torp als zijn vrouw Idun Karlsen (hulde aan de moeders die alles doen voor hun kids). The Wave verteld dan ook geen vernieuwend verhaal maar weet op genoeg fronten te overtuigen zodat wij deze film als rampenfilm zeker wel aanraden.

 

 

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar