Site pictogram Movie Addicts

Review The Witch (@ImagineAFFF)

the witch1(1)

Oh wat hebben we lang moeten wachten op deze titel en dat kan behoorlijk link worden dat wachten. Niet alleen werd de film vorig jaar tijdens Sundance de hemel in geprezen, de film bleef overal geprezen worden. Ik heb er zoveel mogelijk mijn ogen voor gesloten en probeerde vooral een release datum te achterhalen. Het treurige is dat The Witch in Nederland geen bioiscoop release krijgt. Gelukkig komt deze film wel uit op DVD en wat nog mooier was voor mij en een paar honderd andere liefhebbers, de film werd ook vertoond op het Imagine Fantastische Film Festival (waarbij alle drie de voorstellingen stijf uitverkocht waren).

Het is de de 17de eeuw in New England(VS) waar een gezin met vier kinderen het dorp verlaat om zich elders alleen te vestigen. Het streng gelovige gezin weet een aardig bestaan op te bouwen aan de rand van het bos. Op een dag is de oudste dochter Thomasin met de pasgeboren `baby aan het spelen vlakbij het bos wanneer plotseling de baby verdwijnt. Er wordt eerst gedacht aan wolven, maar het tegenspoed wat het gezin blijft achtervolgen doet langzamerhand anders vermoeden. De verstandhouding binnen het streng Christelijke gezin wordt steeds slechter, waarbij de oudste dochter er steeds slechter op komt te staan bij haar ouders, maar is dat wel terecht?

The Witch is zo een film van ‘the less you know the better’. Ik concentreer me bij deze recensie dan ook meer op de vormgeving en de acteurs, dan het verhaal, welke overigens zeer sterk is en de spanning goed weet op te voeren. De vormgeving en het camera werk zien er fantastisch uit en samen met het geluid en de muziek zorgen deze voor een zeer dreigende sfeer waarbij je haren al bijna van rechtovereind gaan staan, ook al is er alleen een konijn in beeld. De sfeer is daarmee al gezet en het is dan aan de acteurs om deze verder met sterke rollen in te vullen. Met acteurs als Ralph Ineson en Kate Dickie (beide bekend uit Game of Thrones) als de ouders zit het dan al snel goed. Het is echter Anya Taylor-Joy als dochter Thomasin welke de show steelt als puberdochter op wie de verdenking komt te rusten. Zij laat zich op geen enkel ogenblik wegspelen door de twee ervaren acteurs die haar ouders spelen. En de hulpeloosheid van haar personage terwijl ze de boel bij elkaar probeert te houden doet je als kijker met haar meeleven. Er moet wel gezegd worden dat de overige kinderen ook sterk gecast zijn tot het irritante aan toe. Het is ook bijna niet te geloven dat dit de debuutfilm van Robert Eggers betreft. Het is dan ook te hopen dat hij deze lijn weet vast te houden wat betreft het verhaal vertellen en in beeld laten brengen van alles op een zeer subtiele manier. Dit is met recht een klein meesterwerk te noemen waar wij van zeggen ´lees er zo min mogelijk over maar ga het zien´ (zodra die uit is op DVD). Ga er gewoon rustig voor zitten en gegarandeerd dat je op een gegeven moment op het puntje van je stoel zit (tenzij je liever hak en slachtwerk kijkt natuurlijk). Want hoewel niet bloedeloos, is The Witch vooral subtiel en dat is iets wat we tegenwoordig echt te weinig zien bij horrortitels in de bioscoop. De verwachtingen, hoewel ik deze van te voren wilde temperen, waren deze best hoog. The Witch wist deze wat mij betreft echter volledig in te lossen en misschien zelfs te overtreffen.

 

 

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar