Site pictogram Movie Addicts

Review Them (Vanaf 9 april te zien op Amazon Prime)

Review Them (Vanaf 9 april te zien op Amazon Prime)

Raciaal getinte horrorfilms en series zijn een hot item, maar ook een zeer riskant en gevoelig onderwerp. Waar een Get Out! natuurlijk baanbrekend was dankzij een sterk verhaal en dito uitvoering, bleef een Lovecraft Country wat achter door een te chaotisch verhaal. Nu komt daar Them waarbij we een Afro-Amerikaans gezin volgen welke hun intrek nemen in de blanke wijk van West Compton in het Los Angeles van 1953.

Lucky Emory geniet van een rustige dag wanneer er plotseling een vrouw bij haar huis verschijnt. Wat lijkt op een onschuldig bezoek van een nieuwsgierige vrouw verandert al snel in een nare situatie. We gaan als kijker verder naar de toekomst wanneer het Lucky met haar man Henry en hun kinderen Ruby en Gracie verhuizen naar West Compton, Los Angeles. Zij zijn daar het enige donkere gezin in een blanke wijk waar segregratie wetten grotendeels zijn afgeschaft. Dit houdt echter niet in dat de buurt hen met open armen ontvangen. Naast de moeilijke relatie met de buurt gaat het ook moeilijk op het werk voor Henry en op school voor Ruby. Buiten de vooroordelen krijgen de gezinsleden ook te maken met bovennatuurlijke krachten. Waar ze het moeilijke zuiden hadden ontvlucht blijkt het progressieve westen anno 1953 ook niet de ideale plek voor een donker gezin.

Them bestaat uit tien afleveringen in welke de gebeurtenissen van de 10 dagen worden samengevat vanaf het moment dat het gezin Emory hun intrek neemt. Vanaf het begin is er natuurlijk duidelijkheid dat zij niet bepaald gewenst zijn in hun nieuwe omgeving. Een belld wat niet bepaald vreemd was voor die tijd. De makers hebben veel moeite erin gestoken om de tijdsgeest treffend in beeld te brengen. Dit houd in dat de acteurs enerzijds behoorlijk wat te verduren krijgen maar ook dat je als acteur dingen moet zeggen waar je zelf ver vanaf staat. Mijn complimenten wat dat betreft aan de cast welke stuk voor stuk weet te overtuigen. Them bespeelt twee kanten van terreur voor het gezin waar verschillende trauma’s uit het verleden ook hun schaduw werpen op de gemoedstoestand van zowel de vader en moeder. Deborah Ayorinde en Ashley Thomas vertolken hun rollen prachtig. De eigenlijk al gebroken Lucky welke al op het randje zit en op het punt staat om te breken naast de hardwerkende Henry welke gelooft in zijn kansen, maar ondanks zijn kansen constant tegen muren opbokst. Hun strijd toont wat vooroordelen met een mens kan doen wanneer het aanhoudt, iets wat helaas in de huidige wereld op veel vlakken nog steeds veelvuldig voorkomt. Aan de andere kant wordt stukje bij beetje duidelijk dat er ook andere krachten het gezin bedreigen en het mooie is dat beide zaken elkaar niet in de weg lopen en de kijker verwarren. Het bovennatuurlijke aspect is daarbij behoorlijk duister en zorgt ervoor dat Them ook echt als horror gezien kan worden buiten de maatschappelijk kritische boodschap. De serie toont namelijk ook dat ondanks het afschaffen van segregratie er nog heel veel regels en wetten waren welke de donkere bevolking sterk benadeelde in die tijd. En dit was naast het geven dat heel veel blanke zich toch bedreigd voelde door de nieuw verkregen vrijheden van de donkere bevolking. Dit wordt het sterkst weergegeven door Allison Pill in de rol van Betsy Wendell, de buurvrouw welke de buurt opstookt om de Emory’s weg te jagen. Het is jammer dat haar verhaallijn uiteindelijk niet geheel aansluit bij de rest van de serie, hoewel deze op bepaalde punten wel schrijnend en interessant is. Na in korte tijd 2 series gezien te hebben welke beide het bovennatuurlijke met rascisme weten te combineren gaat mij n voorkeur wel uit naar Them. Het verhaal is sterk en weet beter een lijn vast te houden en daarbij is er een goede balans in acteerwerk, karakter ontwikkeling en op de juiste momenten de kijker weten te shockeren. Them is wat mij betreft zeker een aanrader want naast het treffende tijdsbeeld is het ook gewoon een schrijnende en bloed spannende serie tot en met het einde.

Trailer

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar