Site pictogram Movie Addicts

Review To Stay Alive – A Method

Review To Stay Alive - A Method

To Stay Alive – A Method is een film van de Nederlandse regisseur Erik Lieshout. Het is een documentaire over het gelijknamige essay geschreven door de Franse schrijver, Michel Houellebecq. Iggy Pop leest delen uit het stuk voor, het ene moment in een ochtend jas op de bank het andere moment in een mooie auto. Een “feel good film about suffering” zoals er aan het begin van de film wordt vermeld.

Het is moeilijk om uit te leggen waar deze documentaire precies over gaat. Ik denk dat dit ook te maken heeft met het feit dat iedereen het anders kan opvatten. De essay van Houellebecuq vertelt de verhalen van meerder mensen uit zijn leven. Deze komen voor in de documentaire en worden verteld door middel van interviews. Dit zijn mensen die op een bepaalde manier geleden hebben en ten einde raad waren. Ze hebben zichzelf artistiek kunnen vinden doordat ze zoveel geleden hebben. Een van de mooiste qoutes: “For a dead poet will write no more”. Een mooi bericht aan de mensen die de bijl erbij neer willen gooien. Dit stuk sprak Iggy Pop ook erg aan. Hij ziet veel elementen in de verhalen uit het essay waar hij ook mee is geconfronteerd.

De verhalen in de documentaire gaan onder andere over een vrouw die met haar overleden tweelingzus praatte en een man die zo paranoïde werd dat hij dacht dat mensen hem wilde vermoorden. Deze beide figuren hebben in hun leven geleden, maar door dit overleefd te hebben weten ze dit nu om te toveren in prachtige poëzie. Ook Iggy zelf heeft wel wat dingen te vertellen over het lijden in zijn leven en hoe hij dit overleefd heeft. Over hoe mensen zeiden dat hij niet kon zingen of performen.

To Stay Alive is een documentaire met een looptijd van ongeveer 70 minuten. Dat de film wat aan de korte kant is maakt het nog geen lekkere wegkijk film. Dit is zeker iets waarvoor je even goed moet gaan zitten. Het is ook zeker een film die nog een aantal dagen in je hoofd blijft hangen. Iggy Pop zegt op een gegeven moment dat de betekenis van een van zijn nummers iets is wat de luisteraar zelf moet invullen. De luisteraar moet zelf betekenis geven aan de tekst. Datzelfde gevoel heb ik bij deze film.

Geen tijd om het filmtheater te bezoeken? Maar wel om thuis vanaf de bank naar de nieuwste premièrefilms te kijken? Dat kan nu met Filmthuis: de online zaal van het filmtheater.

Bezoek je eigen vertrouwde filmtheater ook eens vanuit huis. Via de websites van 13 filmtheaters kun je speciaal geselecteerde bioscoopfilms, die gelijktijdig in de fysieke zaal draaien, nu ook thuis vanaf de bank bekijken. 24 uur per dag via je TV, laptop, tablet of smartphone. Voor € 8,50 zie je de nieuwste films wanneer het jou uitkomt in HD kwaliteit.

 
Bijvoorbeeld onder alle films waarvoor het van toepassing is: Nu ook te zien via Filmthuis: de online zaal van het filmtheater. www.filmthuis.nl
Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar