Site pictogram Movie Addicts

Review Tracing Thomas, real life game op een bijzondere locatie

Kort geleden viel mijn oog op een bijzondere activiteit genaamd Tracing Thomas. Nu had ik het geluk dat ik via via bij een van de try outs aanwezig mocht zijn om first hand te ervaren wat dit stuk nu inhoud. Afgelopen zondag was het zover en ik zal jullie de details besparen, maar mijn zoon heeft onderweg wat nieuwe scheldwoorden geleerd dankzij omleidingen en een navigator die het af liet weten. Gelukkig waren we nog net op tijd om met de boot mee te gaan naar het Forteiland in IJmuiden.

Vanaf het moment dat je de boot op stapt begint het spel direct. Iedereen wordt aan boot geleid door agenten die iedereen bedanken voor hun komst en aan boord wordt iedereen ingedeeld in groepjes waarna de eerste introductie begint. Iedereen wordt bedankt voor hun komst om mee te zoeken naar Thomas Vreeswijk, een middelbaar scholier, welke zoek is geraakt bij een schoolreis op Forteiland. Eenmaal aangekomen volgt er nog een briefing en dan begint het………..

Met ongeveer 100 man duik je in het mysterie en probeert iedereen in groepen te ontrafelen wat er nu daadwerkelijk met Thomas gebeurd is. Hierbij heb je te maken met voorwerpen welke onderzocht moeten worden, locaties die in kaart gebracht dienen te worden en uiteraard de nodige getuigen en betrokkenen waar je informatie uit moet zijn te krijgen.

In eerste instantie zou je dit kunnen vergelijken met een soort moordmysterie vs escaperoom echter is dit project zo grootschalig opgezet dat dit net even wat meer eist van het publiek/deelnemers dan de eerder genoemde spellen. De locatie op zich is al indrukwekkend en de cast zorgt verder voor een bijzondere sfeer die er voor zorgt dat je gaat meeleven met de betrokkenen maar bovenal de onderste steen boven water wilt krijgen. Nee, niet alleen het lot van Thomas ligt in jouw handen ook het stukje eerzucht (bij mij dan) om het mysterie te ontrafelen kwam boven drijven en daar sleurde ik mijn zoon dus vol enthousiasme in mee. De cast waar je als deelnemer zoveel informatie uit moet zien te halen begeven zich in de ruimtes, maar denk niet dat je op gratis tips hoeft te rekenen van hun. Nee, de echte detectives kunnen hun hart ophalen wanneer zij mensen moeten ondervragen over wat er gebeurd is en wat ieders rol hierin is. En voor de mensen die meer voor het verhaal komen, zien langzamerhand een verhaal tot leven komen met verrassende wendingen welke uiteindelijk moeten leiden naar…… een einde waarover ik uiteraard niets zal verklappen.

Meer nog dan ik verwacht had werd ik meegeslokt in het spel en het verhaal wat zich voor mij ontvouwde. Mijn respect ook voor de acteurs welke enerzijds gewoon hun rol spelen, maar wel met van alles rekening moeten houden. Want het is een ding als mensen verkeerde vragen stellen om ergens omheen te draaien, maar wat als iemand wel heel snel de goeie vragen stelt? Daarbij zitten zij ook niet stil dus naast puzzelen is het ook regelmatig zoeken naar de persoon due jij wilt ondervragen. Spanning, humor en mysterie plus de ambiance zorgen ervoor dat je je al met al bijna 4 uur top zult vermaken vanaf het moment dat je de boot opstapt tot het moment je weer op de kade bent. Tuurlijk zul je wel een beetje open moeten staan voor dit soort interactieve toneel met game-elementen, maar geloof me iedereen die aan dit project mee heeft gewerkt zorgt ervoor dat je eigenlijk niets anders kan dan meegaan. Het spel is niet geschikt voor alle leeftijden en dat heeft niet zozeer te maken met schokkende content maar meer met het verhaal en het uitvogelen van de aanwijzingen wat voor kinderen best lastig gaat worden. maar vanaf een jaar of 10 of een een echte puzzelfreak op iets jongere leeftijd moet Tracing Thomas al zeker kunnen waarderen. Daarbij is Tracing Thomas voor zover ik weet een uniek project in Nederland welke ook nog eens plaatsvind op een indrukwekkende locatie.

Uiteraard wilde ik ik ook de bedenker en iemand van de cast aan de tand voelen dus hieronder een aantal vragen welke ik heb afgevuurd aan de betrokkenen.

Robbie Aldjufri (acteur)

Wanneer ben jij betrokken geraakt bij dit project? Ik heb in september 2017 auditie gedaan voor Tracing Thomas. De makers zaten toen al diep in het proces, en ik zag toen nog niet door hoe doordacht en uniek de wereld van Tracing Thomas is. Bij de eerste try out viel alles op zijn plek, en het enige wat ik dacht was: Dit is zo gaaf!

Wat is de grootste uitdaging aan het spelen met publiek? De speler heeft in Tracing Thomas een grote invloed op onze personages en op het verhaal dat verteld word. Dat is ook een enorme uitdaging, de spelmomenten zijn levendig en onvoorspelbaar want het gaat niet alleen om de juiste vragen, maar ook om hoe de vraag gesteld word. Wij als acteurs moeten daardoor scherp en soepel spelen. Het is uitdagend, maar dat zorgt voor heel veel spelplezier.

Wat vind je het leukst aan het spelen in dit stuk? Mijn rol is slechts een tandwiel in een groot klokwerk, dat door de overgave van iedereen verbonden aan dit grootste project begint te tikken. Een immense beleving waar wij met zijn allen, samen met de spelers een andere werkelijkheid maken. Dat is voor mij het summum van spelen, dat is de reden waarom ik zo graag acteer. En na de succesvolle reeks try-outs wil ik alleen nog maar meer.

 

Danny van Zuijlen (producent en productieleider)

Wanneer ben je begonnen met dit project? In 2016 zijn we begonnen met het ontwikkelen en vorig jaar heeft het echt vorm gekregen toen we echt met de cast aan de slag gingen

Wat was je inspiratie? In de zomer van 2015 zag ik een voorstelling van het Engelse gezelschap Punchdruk. Na dit gezien te hebben was ik verkocht. Zij zijn al jaren mijn inspiratiebron!

Hoe kwamen jullie op deze locatie? Ik ben opgegroeid in IJmuiden, dus ken het forteiland. Al langer wilde ik er iets doen maar wist niet wat. Totdat ik een grote locatie zocht voor deze real life game

Hoe verging de casting? We hebben open castings uitgezet waar ontzettend veel mensen op hebben gereageerd. Wij zoeken een bepaald type acteur – die meer op improvisatiebasis speelt. Dus daar zijn de acteurs op gecast en geregisseerd door Helmert Woudenberg.

Hoeveel mensen werken hier nu aan? In totaal 32, waarvan 17 acteurs.

Waarom moeten volgens jou de mensen naar Tracing Thomas gaan? Tracing Thomas is een unieke beleving: een kruizing tussen gaming en theater. Maar immersief: jij bent onderdeel van de hele ervaring!

Tracing Thomas speelt weer van 23 t/m 29 juli en men kan via www.tracingthomas.nl tickets bestellen

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar