Site pictogram Movie Addicts

Review Train to Busan

Review Train to Busan

Zombies zijn al een paar jaar hot mede dankzij the Walking Dead. Nu zijn er vele verschillende soorten Zombies en komen deze in alle landen wel voor. Nu is daar Train to Busan welke afgelopen jaar bezoekers records brak in Zuid Korea. In tegenstelling tot vele andere niet Engelstalige horrorfilms is deze film wel hier in de bioscoop uitgekomen en ik kon het dan ook niet laten om hem toch mee te pakken.

Seok Woo is een gescheiden zakenman en vertegenwoordiger van een groot concern welke zijn dochter Soo An op visite heeft. Seok is een zeer gesloten persoon behoorlijk egoïstisch. Wanneer hij op pad gaat met zijn dochter om zijn moeder te bezoeken vinden er verschillende vreemde en gewelddadige gebeurtenissen plaats in Zuid-Korea. Eenmaal in de trein blijken grote delen van de bevolkingen zeer agressief en bloeddorstig geworden te zijn. In de trein lijkt het echter ook niet volledig veilig te zijn en Seok moet samen een aantal andere passagiers deze reis tot een goed eind zien te brengen en daarbij zijn dochter zien te beschermen. De agressieve zombies blijken echter niet het enige probleem te zijn wanneer echte samenwerking ver te zoeken lijkt.

In Train to Busan krijgen we weer agressieve en snelle zombies voorgeschoteld welke net zoals in World War Z vooral agressief zijn en niet zozeer bloeddorstig. Wat Train to Busan net die extra dimensie geeft is het persoonlijke en sociale aspect in het verhaal. De persoonlijke ontwikkeling van hoofdpersoon Seok is daar een treffend voorbeeld van. Van een koude zakenman welke zijn eigen veiligheid boven andere stelt veranderd hij naarmate de film vordert naar iemand die wel degelijk voor andere durft en wilt vechten. Hierbij blijkt de cultuur en met name het klasse verschil van de Koreanen voor de nodige problemen te zorgen. Het helpt hierbij dat de acteerprestaties dan ook uitstekend zijn. Alles leuk en wel maar bij een zombie film gaat het natuurlijk vooral bij horrorliefhebbers erom hoe eng en gruwelijk het wordt. Nou heel gory wordt het niet hoewel er regelmatig wel bloed vloeit. De zombies zijn echter wel angstaanjagend in hun gedrag en grime welke menigeen de stuipen op het lijf zal jagen. Train to Busan moet het vooral hebben van een aantal zeer geslaagde schrikeffecten en de spanning welke tot grote hoogte wordt opgevoerd. Het helpt hierbij dat een aantal karakters op de sympathie van de kijkers kan rekenen waardoor je behoorlijk met ze meeleeft. Train to Busan weet na een korte rustige opening al snel in de hoogste versnelling te komen en op een paar rustige momenten na waarin de kijker naar adem kan snakken raast de film voorbij en laat de kijker pas los wanneer de aftiteling begonnen is. Train to Busan is meedogenloos als horrorfilm maar dankzij een goed script en goede acteerprestaties is het ook nog eens een sterke film geworden welke sociaal en emotioneel ook genoeg brengt. Een aanrader voor een ieder die het aandurft.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar