Site pictogram Movie Addicts

Review Ultimo Tango

ultimo_tango_37031116_ps_2_s-low

De tango staat voor vele bekend als een zeer passievolle dans, maar hoeveel mensen weten dat deze dans pas in de 20ste eeuw zijn bekendheid kreeg door het Argentijns paar Maria Nieves Rego en Juan Carlos Copes. Zij zijn op hun 14de en 17de samen begonnen te dansen om na 50 jaar pas te stoppen.

Ultimo Tango vertelt het verhaal van dit illustere danspaar vanuit hunzelf en door middel van, hoe kan het ook anders, de dans. Wordt als kijker meegevoerd in het leven van net na de 2de wereldoorlog, waarbij dans voor velen een uitweg was en de manier om mensen te ontmoeten. Hier was het dat Juan en Maria elkaar leerden kennen en de vonk oversprong, zowel in de liefde als op de dansvloer. Wordt meegenomen in hun jarenlange carrière met al zijn ups en downs, waarbij Juan niet altijd de trouwe partner leek. Tot Juan er daadwerkelijk met een ander vandoor ging om met zijn nieuwe 20 jaar jongere vrouw een gezin te stichten. Dat weerhield het paar er niet van om nog vele jaren samen te dansen tot Juan er eind jaren 80 definitief een punt achter zetten.

De Tango lijkt wat dat betreft op het lijf van deze twee dansgrootheden getekend te zijn. In hun carrière, waarbij privé en werk met elkaar vermengd was, zorgde dit misschien wel voor een hele aparte dynamiek. De twee zijn voor deze documentaire ook apart geïnterviewd en hoewel je dan zou verwachten dat er vooral op persoonlijk vlak wat cruciale verschillen in beleving zou zijn valt dit alleszins mee. Boven alles klinkt er vooral wederzijds respect door in ieders verhaal, waarbij zij het maximale uit elkaar hebben gehaald en de tango daarmee naar een hoger plan hebben getild. Door middel van danstalent van nu worden meerdere bijzondere momenten uit hun leven tot uiting gebracht in dans. Hierin is duidelijk het verschil te zien van Tango van nu en de Tango van vroeger. Het is ook mooi om te zien hoe de dansers van nu kijken naar het levensverhaal van deze twee iconen, waarbij soms beeld meer verteld dan duizend woorden. Tuurlijk is het bij deze documentaire handig om al een feeling met de Tango te hebben of dans in het algemeen. Feit blijft dat de makers deze documentaire met veel zorg hebben gemaakt waarbij ze met gepaste respect hun onderwerp benaderd hebben om vervolgens toch een aantal pijnlijkere gebeurtenissen te benoemen. Voor mij maakte dit de documentaire af en een ware lust voor het oog. Maar ik ben dan ook een liefhebber van dans vooral als dat op zo’n mooie manier gebracht is als in Ultimo Tango. En voor Maria en Juan niets dan respect voor hun mooie carrières en misschien dan iets meer voor Maria ;o)

Mijn Cijfer: 8 misschien met iets teveel respect voor de twee hoofdpersonen gemaakt, maar dat mag de pret voor de dans liefhebber niet verstoren, want hun verhaal wordt waarheidsgetrouw verteld en aangekleed met prachtig gechoreografeerde dansscenes.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar