Site pictogram Movie Addicts

Review Us

Review Us

Jordan Peele heeft zich natuurlijk behoorlijk wat op de hals gehaald door na het zeer succesvolle en veel geprezen Get Out! weer met een horror/thriller te komen. Vergelijkingen liggen op de loer en hoe volg je in hemelsnaam een moderne klassieker op?

Adelaide gaat zeer tegen haar zin met het hele gezin tijdens hun vakantie naar het strand, hetzelfde strand waar zij jaren geleden een traumatische ervaring beleefde. Wanneer haar zoontje zich even afzondert raakt zij dan ook in paniek, dit is echter niets vergeleken wat haar en haar gezin te wachten staat. Wanneer ’s avonds er een gezin voor hun vakantiehuisje staat denkt vader Gabe eerst dat het buren zijn, maar dan blijkt dit gezin duistere bedoelingen te hebben richting het gezin van Adelaide en Gabe. Om het nog vreemder te maken de indringers lijken allemaal sprekend op alle leden van het gezin, alleen dan duistere versies.

De trailer, oh my god wat doet die Jordan Peele mij aan. Openen met I Got Five On It en deze als een duistere rode draad door je trailer laten lopen. Laat dit nummer nu sinds jaar en dag al mijn vaste ringtone zijn en een van mijn favoriete nummers aller tijden, Jordan Peele maakt er een duister deuntje van in zijn nieuwste film. Ja, ik moest deze film dus echt zien en werd positief verrast. Lupita Nyong’o schittert in de dubbelrol van Adelaide en Red en zet daarmee twee van de krachtigste vrouwenrollen neer in een horrorfilm. De strijd die zij levert om haar kinderen en man te beschermen tegenover Red welke een hele eigen agenda erop nahoudt is indrukwekkend. Winston Duke, M’Baku in Black Panther, speelt echtgenoot Gabe en de duistere tegenpool Abraham. In Black Panther toonde hij al indrukwekkend te zijn en over komische timing te beschikken, in Us zorgt bovenal voor wat comic relief in dit duistere verhaal. Een van de sterkste punten van deze film is de uitstekende invulling van de kindrollen. Of het nu als een jonge Adelaide is in de flashbacks of Zora en Jason en hun evil tegenpolen in alles weten de kinderen te overyuigen en zichzelf te overstijgen. Wat het verhaal betreft the less you know the better, dus maak ik daar weinig woorden aan vuil behalve dat Jordan Peele ons wederom iets bijzonders voorschoteld wat hij verder niet teveel gaat uitleggen, en is dat vaak niet de kracht van een spannende horrorfilm dat er nog wat te gissen overblijft. Zal iedereen het gegeven kunnen waarderen?Tijd zal het leren. Feit blijft dat Jordan Peele bewijst geen one hit wonder te zijn en heeft van Us een beklemmende originele thriller gemaakt heeft welke effectief de stuipen op het lijf kan jagen en de soundtrack is ook buiten mijn favoriete track ijzersterk en zorgt daarbij voor een van de meest hilarische momenten in de film. Net als bij Get Out! gaat Jordan Peele het bloederige niet uit de weg, maar hij zorgt wel eerst voor sfeer en opbouw en voordat de film echt creepy en bloederig wordt. Minimaal een van de twists kan als tricky beschouwd worden, maar voor wie dat wel kan waarderen is Us zeker een must see

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar