Site pictogram Movie Addicts

Review Vaiana

 

Het was alweer een tijd geleden dat er behoorlijk wat (onterechte??) controverse was rondom een geanimeerde Disneyfilm. Zo was er het kostuum van Maui welke behoorlijk wat mensen blijkbaar als beledigend beschouwde, dit deed Disney ertoe bewegen het pak terug uit de handel te halen. Dit en het feit dat Disney wel eens wat wil wijzigen aan originele folklore maakt het verhaal over de Maori voordat deze uitkwam al bijna berucht.

Heel lang geleden leefden de Maori gelukkig op een eiland ergens in de oceaan. Vaiana is de dochter van het stamhoofd en voorbestemd om eens de leiding van de gemeenschap over te nemen. Waar haar vader de oceaan vreest voelt Vaiana zich er door aangetrokken. Wanneer haar dorp door rampspoed wordt achtervolgd moedigt haar oma haar aan haar eigen pad te kiezen. Vaiana gaat erop uit om Maui, een halfgod, te vinden die haar moet helpen bij haar tocht om haar volk te redden.

Vaiana is net als Frozen weer een zeer muzikale film geworden, boordevol liedjes die gezongen worden door meerdere figuren uit de film. In tegenstelling tot Frozen overheersen ze hier minder in het verhaal wat bij veel musical haters als muziek in de oren zal klinken. Het is wel jammer dat niet alle nummers even goed passen in het geheel. Het verhaal an sich behoort ook niet tot het beste van de Disneyfilms. Wat maakt Vaiana dan toch een aanrader? Dat zijn onder andere de personages Vaiana en Maui en de adembenemende animatie. Om te beginnen de personage Vaiana, dat als vrijgevochten jonge vrouw natuurlijk tot inspiratie voor jonge meiden mag dienen maar van begin tot eind toch echt aanvoelt. De ontwikkeling van haar karakter is niet baanbrekend te noemen, maar de vastberadenheid om ondanks haar onzekerheid toch door te zetten heeft iets inspirerends voor jong en oud. Daarbij lijkt de halfgod Maui (in het Engels ingesproken door Dwayne Johnsen) haar absolute tegenpool. Maar ook bij Maui blijkt dat er meer onder de oppervlakte speelt of beter gezegd op zijn huid met de tatoeages die tot leven komen. Naast deze twee figuren is er de running gag van een van de meest achterlijke kippen ooit afgebeeld in een animatiefilm. Iets wat vooral voor kinderen heel leuk is, maar voor volwassenen te lang wordt doorgetrokken.

Het verhaal zelf komt rustig op gang, maar wanneer het avontuur los komt wordt je als kijker ook overrompeld met prachtige animatie waarbij de natuur, de oceaan en de prachtige sterrenhemel je af en toe bijna doen vergeten dat je een animatiefilm aan het kijken bent. De muziek, buiten de liedjes om, weten de sfeer verder goed te versterken en de finale is zowaar nog enigszins verrassend. Vaiana is wat betreft verhaal misschien geen meesterwerk, er zijn een aantal dingen wat je als kijker maar gewoon voor lief moet nemen. Maar het avontuur, de leuke karakters, de muziek en de vele prachtig geanimeerde plaatjes zullen bijna iedereen ruim 1,5 uur top vermaak bieden en dat is eigenlijk precies wat je bij elke Disney klassieker verwacht en bij Vaiana is dat niet anders.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar