Site pictogram Movie Addicts

Review Vergeet me Niet (Movies That Matter)

In Nederland hebben we overal een mening over, ook over vluchtelingen. Maar wat weten we eigenlijk over hun situatie en die van hun kinderen? In Vergeet me niet volgen we een Katwijkse school en diens leerlingen en leraren die elke dag weer op hun eigen manier de dag proberen door te komen en er het beste van te maken, hoe moeilijk dat ook is.

Op de Katwijkse school De Verrekijker krijgen zo’n honderdvijftig kinderen uit het naastgelegen asielzoekerscentrum les. Voor de bevlogen leerkrachten is het de ultieme uitdaging de kinderen een veilige haven te bieden en de lesdag zo normaal mogelijk te laten verlopen. De ouders van de leerlingen op OBS De Verrekijker in Katwijk zijn uitgeprocedeerde asielzoekers. De Verrekijker probeert een normale basisschool te zijn waar kinderen goed onderwijs krijgen en onbezorgd kunnen spelen. Maar na een reeks van gedwongen uitzettingen wordt het steeds moeilijker om de leerlingen van een veilige haven te voorzien. De situatie op school wordt nog ingewikkelder wanneer een nieuwe groep kinderen uit oorlogsgebied Syrië arriveert.

Vergeet me niet is een documentaire waarbij we puur de belevenissen volgen van de leraren op de Katwijkse School De verrekijker, die een bijzondere rol speelt in het leven van de kinderen van uitgeprocedeerde asielzoekers. Door alleen mee te kijken wordt je getuige van de schrijnende situatie van asielzoekers en hoe moeilijk leerlingen, maar ook leraren, het hebben met deze situatie. Hoe schrijnend ook is dit een situatie welke eigenlijk niet te veranderen is, maar voor mensen die denken dat asielzoekers een fijn bestaan hebben geeft dit een duidelijk beeld hoe onzeker het bestaan is van met name de kinderen van asielzoekers. Jan Jaap Kuipers velt geen oordeel, maar wil vooral in beeld brengen wat de daadwerkelijke situatie is op een school voor asielzoekers. Tuurlijk krijgen we niet alles te zien, maar genoeg om te zien dat er mensen zijn die vaak tegen beter weten in toch hun best doen voor deze vaak verloren kinderen. Hij vergeet echter zijn vizier op individuen te richten om zo een beter beeld te schetsen van specifieke situaties van kinderen en leraren. Hierdoor blijft het toch een beetje ver van je bed show.

 

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar