Site pictogram Movie Addicts

Review Veteran (Beterang) @IAFFF

veteran(1)

Veteran werd de publieks openingsfilm van het Imagine Fantastische Film Festival. En hoewel Aziatische films altijd sterk vertegenwoordigd zijn tijdens het festival is het ook altijd afwachten of het een geslaagde keuze was naast Midnight Special welke wel een bioscoop release gaat krijgen.

Rechercheur Seo Do-cheol is een eigenzinnige kracht binnen het politiecorps. Met een glimlach en gespeelde goedgelovigheid weet hij menig zaak op onorthodoxe wijze tot een goed eind te brengen. Wanneer Seo Do-cheol een belletje krijgt dat een bevriende vrachtwagenchauffeur zwaargewond in het ziekenhuis is beland krijgt hij al snel het vermoeden dat er iets niet klopt. Hij verdenkt direct de rijke industrieel Jo Tae-oh van betrokkenheid. Maar deze zoon van een grote industrie magnaat lijkt met een leger van advocaten en invloed binnen het politie apparaat bijna onaantastbaar. Hij houdt echter geen rekening mat de vastberadenheid van Seo Do-cheol en de vindingrijkheid van hem en zijn loyale collega’s

Veteran begint behoorlijk melig en even dacht ik ‘gaat het zo een film worden?’. Er zit echter genoeg humor verstopt in deze meligheid en het zet de toon voor hoe rechercheur Seo Do-cheol en zijn team met elkaar werken. Het sterke is dat het ook nergens flauw wordt en dat deze humor de gehele film blijft terugkomen. Terwijl de hoofdrolspeler met zijn team hard bezig is een bende op te rollen speelt zich op de achtergrond het drama af welke daarna de spil van het verhaal gaat vormen. Dit kan uiteraard volledig mislopen waardoor de film onevenwichtig wordt. Regisseur Ryoo Seung-wan weet dit kundig te voorkomen met hoofdrolspeler Jeong-min Hwang als de eigenzinnige rechercheur voorop. De film krijgt een grimmiger karakter welke past bij de ontwikkeling van het verhaal en toch valt er nog steeds regelmatig te lachen, voornamelijk om de hoofdrolspeler welke in zijn jacht naar gerechtigheid tegen ongeveer elk heilig huisje schopt dat er maar bestaat. De film valt of staat dan ook bij een badguy die overtuigd en in het geval van Veteran ook niet eens ééndimensionaal overkomt. Het sterke is dat de cultuur en hiërarchie van Zuid-Korea ook sterk in de film terugkomt. Veteran weet dan ook vanaf de eerste tot de laatste minuut te overtuigen, ondanks het misschien niet geheel originele verhaal. Er zit genoeg diepgang in de personages en er zit ondanks de speeltijd van toch 2 uur genoeg tempo in het verhaal zodat je als kijker je geen moment hoeft te vervelen. De film deed mij af en toe terugdenken aan Beverly Hills Cop (Toen Eddie Murphy nog kwaliteit afleverde) en dat is een compliment aan beide films en hoofdrolspelers. Veteran is een aanrader voor fans van komische (politie)actiefilms, vooral die niet verzanden in het reeds uitgekauwde buddythema.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar