Site pictogram Movie Addicts

Review War for the Planet of the Apes

Review War for the Planet of the Apes

In 2011 werd de Planet of the Apes franchise nieuw leven ingeblazen met Rise of the Planet of the Apes. Voor het eerst kregen we nu te maken met digitale apen in plaats van een cast welke uren in de make-up moest vertoeven om voor aap door te gaan. Met het tweede deel Dawn of the Planet of the Apes komt de apen overheersing een stukje dichterbij. Nu is daar War for the Planet of the Apes en alles wijst er op dat we hier te maken krijgen met een allesbeslissende strijd tussen mens en aap.

De 1e film Rise of the Apes 2011 was een grote verrassing doordat het zo mooi in beeld gebracht werd. Bij het tweede deel werd al 3D toegepast en nu zijn we weer een stapje verder inclusief het fantastische geluid. Echt bekoren doet het verhaal niet, hoewel er goed gespeeld wordt door de apen en mensen. Het begint gewelddadig en het moorden van de apen door het leger is meedogenloos en bruut in beeld gebracht. Daarna is het over en weer een vendetta die niet stopt.
Ceasar leidt zijn volk als een verlosser naar het paradijs omdat de apen naar een plek willen om nooit meer last van de mensen te hebben. Helaas denkt een kolonel hier anders over en dwarsboomt hun plannen. Zijn leger wil een gedeelte van de mensheid die met een virus zijn besmet ook nog zijdelings te vernietigen om de alleenheerschappij op aarde te hebben. Is de wereld niet groot genoeg voor de laatste duizenden die er leven? Een maatschappelijk probleem wat wij ook tegenkomen in ons bestaan, maar wie beslist daarover? Of beter gezegd wie mag daarover beslissen?

De apen, chimpansees, orang-oetan en gorilla’s zijn prachtig gedigitaliseerd en komen levensecht over. De slimme Ceasar, hun leider, is bijna menselijk maar niet minder indrukwekkend. Het blijft apart dat Andy Serkis zijn meest gedenkwaardige rollen tot nu toe allemaal digitaal zijn geweest, van Gollem naar King Kong en nu voor de derde keer als Ceasar. Voor een vrolijke noot is ook gezorgd, een stoute dierentuinaap die kan praten, komt vertederend over en helpt waar hij kan. Onderweg wordt er nog een jonge dame opgedoken en de apen zorgen zowaar goed voor haar ondanks dat zij een mens is.

De knotsgekke Kolonel Woody ‘Cheers’ Harrelson is wreed en neemt van niemand iets aan en zelfs een Ezel speelt een grote rol in deze film die als beul voor hem moet fungeren. Het wordt een episch gevecht en mede door natuurgeweld ( ingrijpen van boven ) een mooi einde

De amusementswaarde is hoog, maar regisseur Matt Reeves heeft bijna 2,5 uur nodig voor het verhaal en dat is net teveel. Daardoor een 7.
Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar