Site pictogram Movie Addicts

Review When Marnie Was There

Marnie

When Marnie Was There is een nieuwe film van animatiestudio Ghibli (o.a. het Oscar genomineerde The Wind Rises en The Tale of The Princess Kaguya) Met Hiromasa Yonebayashi als regisseur, die eerder het mooie Arrietty maakte en in het verleden veel als key animator werkte onder Hayao Miyazaki, kan het bijna niet anders dat we weer een wonderschoon verhaal voorgeschoteld gaan krijgen.

Op jonge leeftijd verliest de introverte Anna haar ouders en wordt ze geadopteerd. Wanneer haar astma verslechterd stuurt Anna’s adoptiemoeder haar naar de Oiwa’s, een gezin dat in een klein dorpje dicht bij de zee woont. Voor Anna betekent dit het begin van een zomer vol avontuur, die begint bij haar ontdekking van een villa in een moeras. Hoewel de dorpsbewoners beweren dat de villa al lang onbewoond is, ontmoet Anna daar een mysterieus meisje Marnie genaamd. Anna en Marnie bouwen een innige vriendschap op, die voor beide zeer waardevol is.

Het blijft altijd een genot om te zien dat naast alle computeranimatie films er nog steeds producties als When Marnie was There gemaakt worden, iets wat je gezien hun verleden zeker aan de animatiestudio Ghibli kan over laten. When Marnie Was There is gebaseerd op een kinderboek en regisseur Hiromasa had eerst zeer veel twijfels of het verhaal in animatie zou werken, daar er veel verschillende emoties overgebracht moeten worden. Hij heeft dit echter uitstekend voor elkaar gekregen, want vanaf moment één voel je als kijker mee met hoofdpersoon Anna. Hiromasa wilde met deze film meer een kinderfilm maken dan de laatste 2 Oscar genomineerde animatiefilms van Ghibli, echter zal When Marnie Was There toch meer het volwassen publiek en tieners aanspreken dan de meeste jongere kinderen. Deel van het verhaal is redelijk voorspelbaar, maar de film weet aan het einde met een mooie twist de kijker in het hart te raken. Deze indruk, plus de mooie boodschap van het verhaal ”laat het verleden je heden en de toekomst niet in de weg zitten”, maken van When Marnie Was there een fijne zit en een hele mooie kijkervaring naar weer een getekende animatiefilm. Het is daarom extra jammer Dat Ghibli studios heeft aangegeven dat dit (voorlopig) hun laatste lange tekenfilm zal zijn.

Vanaf 22 april zal deze film in de bioscoop te bewonderen zijn (waarschijnlijk vooral filmhuizen)

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar