Site pictogram Movie Addicts

Review Zaatari Djinn

Review Zaatari Djinn

Midden in de woestijn is onder de verzengende zon een geheel nieuwe stad ontstaan. Een stad die voor 80 procent uit kinderen bestaat. Vanuit het perspectief van vier kinderen uit verschillende sociale milieus, zien en voelen we hoe het is om op te groeien in deze stad; het vluchtelingenkamp Zaatari. Een plek met weinig middelen of zicht op verbetering, maar met ruimte voor dromen. Ondanks hun situatie blijken de kinderen het vermogen te hebben om van niets iets te maken; een prop wordt een voetbal, twee insecten een dierentuin. Zaatari Djinn is een zeldzaam intieme film over de veerkracht van kinderen die de werkelijkheid een stuk rooskleuriger zien dan volwassenen. Zaatari mag dan een plek zijn zonder geschiedenis of toekomst, het is ook een thuis.

Net als vorig jaar bij ‘De Kinderen van Juf Kiet’ draait het in de film om kinderen welke een bestaan hebben als vluchteling. Hierbij is Zaatari een bijzonder oord waarbij 80% van de bevolking bestaat uit kinderen. De vier kinderen welke duidelijk gevolgd worden in deze documentaire hebben iedereen een andere achtergrond en andere manier om met de situatie om te gaan. Wat wel duidelijk wordt is dat alle kinderen er het beste van proberen te maken ondanks de verschillende tegenslagen welke zij ondervinden. Het siert documentaire maakster Catherine van Campen dat zij de kinderen zonder al te veel poespas zichzelf laten zijn. Hierdoor zal deze documentaire de kijker ook veel meer raken en geeft daarbij een beeld over het leven in zo’n kamp waarbij vele gezinnen uit elkaar gescheurd zijn door de situatie in het thuisland, Syrië in dit geval. Het blijft ook mooi om te zien dat de kinderen zichzelf kunnen blijven ondanks de aanwezigheid van camera’s en daarbij hun gedachten en gevoelens delen. Zaatarie Djinn zit daarbij ook nog gevuld met wat folklore vanuit het thuisland welke als wijsheid wordt doorgegeven aan de kinderen zoals wij dat kennen als sprookjes die wij onze kinderen voorlezen. Zaatari Djinn is met zijn 90 minuten geen lange zit maar weet vanaf de eerste minuut te boeien waarbij naast de kinderen het mooie camerawerk dient om duidelijk beeld te schetsen over de situatie en infrastructuur van het kamp. Een aanrader voor liefhebbers van documentaires en filmliefhebbers welke ook eens wat anders willen zien dan strak geproduceerde Hollywood films.

Geen tijd om het filmtheater te bezoeken? Maar wel om thuis vanaf de bank naar de nieuwste premièrefilms te kijken? Dat kan nu met Filmthuis: de online zaal van het filmtheater.

Bezoek je eigen vertrouwde filmtheater ook eens vanuit huis. Via de websites van 13 filmtheaters kun je speciaal geselecteerde bioscoopfilms, die gelijktijdig in de fysieke zaal draaien, nu ook thuis vanaf de bank bekijken. 24 uur per dag via je TV, laptop, tablet of smartphone. Voor € 8,50 zie je de nieuwste films wanneer het jou uitkomt in HD kwaliteit.

Bijvoorbeeld onder alle films waarvoor het van toepassing is: Nu ook te zien via Filmthuis: de online zaal van het filmtheater. www.filmthuis.nl

 

Trailer

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar