Site pictogram Movie Addicts

Star Wars Episode V The Empire Strikes Back wist u datjes

Het was 1980, een jaar nog voordat ik geboren werd, dat het vervolg op de monsterhit Star wars. Tegelijk werd duidelijk dat het een serie werd daar Star Wars Episode IV A New Hope mee kreeg en de Empire Strikes Back episode V kreeg. Uiteraard was er nu ook weer genoeg te vermelden qua leuke feitjes en we hebben er weer een aantal voor jullie op een rijtje gezet.

Wist je dat, de shots waarbij Luke Skywalker ‘The Force’ gebruikt om zijn lightsaber te pakken eigenlijk teruggespoelde scenes waren waarbij hij feitelijk zijn lightsaber weggooide.

Wist je dat, Mark Hamill zijn hoofd maar liefst 16 keer moest stoten in de hut van Yoda voordat regisseur Irvin Kershner tevreden was.

Wist je dat, Carrie Fisher in veel scenes op een doos stond om het lengte verschil met Harisson Ford (Han Solo) kleiner te laten lijken. Ze verschilden namelijk 30 cm in werkelijkheid.

Wist je dat, Han Solo de enige niet Jedi/Sith personage was uit de originele trilogie die een lighsaber hanteerde.

Wist je dat, toen de crew in Noorwegen was om te filmen ze overvallen werden door een sneeuwstorm. Normaal zou dit betekenen dat shoots uitgesteld werden. In dit geval zag regisseur Irvin Kershner juist een kans om een scene te filmen waarbij Luke Skywalker net ontsnapt uit een grot door een sneeuwstorm wandelt op de ijsplaneet.

Wist je dat, Harisson Ford eigenlijk wilde dat zijn karakters Han Solo zou sterven in dit deel. Hij had ook nog niet getekend voor het derde deel destijds. George Lucas was het daar niet mee eens en koos ervoor om Han Solo in te vriezen voor een mogelijke terugkeer in het derde deel (Return of the Jedi episode VI)

Wist je dat, Irvin Kershner in eerste instantie het aanbod afsloeg om deze film te regisseren omdat hij vond dat het vervolg op de grootste film tot dan toe alleen maar zou kunnen teleurstellen.

Wist je dat, in elke Star Wars film de zin ‘I have a bad feeling about this’ voorbij komt? In dit deel is het Prinses Leia die deze zin uitspreekt.

Wist je dat, Jim Henson ( bedenker van de Muppets) in eerste instantie de rol van Yoda kreeg aangeboden. JHij had het echter te druk en hij had toen Frank Oz aangeraden.

Wist je dat, omdat Mark Hamill af en toe moeite had met de scenes op Dagobah hierom haalde Frank Oz Miss Piggy tevoorschijn om hem aan het lachen te maken zodat hij wat onspannender zou zijn.

Wist je dat, George Lucas dit in eerste instantie het slecjhtste deel vond in de serie. Later stelde hij dit bij toen er steeds meer geluiden kwamen dat veel fans dit juist het beste deel vonden.

Wist je dat, Billy Dee Williams in eerste instantie auditie had gedaan voor de rol van Han Solo maar het dus drie jaar later moest doen met de rol van Lando

Wist je dat, in Italië Darth Vader zijn naam snel gewijzigd werd naar Lord Fener omdat het woord ‘vader’ heel erg leek op het italiaanse woord voor toilet.

 

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar