Site pictogram Movie Addicts

Star Wars Episode VI Return of the Jedi Wist u Datjes

Return of the Jedi was het laatste deel van de originele trilogie en feitelijk gezien het laatste deel voor The Force Awakens. Naast dat we met weemoed dit deel hebben teruggekeken zijn we ook weer op zoek gegaan naar leuke feitjes rondom deze film.

 

Wist je dat, Anthony Daniels een paniek aanval kreeg in de scene bij Jaba de Hut toen C-3PO zijn oog ervan af gekauwd werd, Al zijn teksten werden sowieso achteraf ingesproken mar nu was dat helemaal nodig aangezien hij tijdens de scene alleen maar ‘Get me up, Get me up!!!’ kon uitbrengen.

Wist je dat, het inmiddels legendarische outfit van Prinses Leia was ontstaan uit het geklaag van Carrie Fischer welke had geklaagd over haar outfits in eerdere delen waarbij ze er volgens haar niet uitzag als een vrouw. Extra manco was dat Carrie niet aan dubbelzijdige tape om de outfit op zijn plek te houden. Hierdoor moest voor elke take alles recht gezet worden om ervoor te zorgen dat er niets ‘per ongeluk’ tevoorschijn kwam tijdens het filmen.

Wist je dat, George Lucas later de reden verklaarde waarom Yoda nogmaals bevestigde dat Darth Vader de vader van Luke was. Dit was omdat in overleg met kinder psychologen uitkwam dat wanneer dit niet gedaan werd zou de opmerking van Darth Vader dat hij de vader is als leugen bestempeld zou worden door jeugdige kijkers.

Wist je dat, er vele nepscripts verspreid werden onder verschillende castleden om het uitlekken van verhaallijnen tegen te gaan. Vooral bij cast leden waarbij men het risico hoog achtte dat verhaallijen zouden uitlekken. En wat bleek onzinnige verhaallijnen zoals dat Lando de ’the other one’ zou zijn waarover gesproken werd in The Empire Strikes Back.

Wist je dat, Darth Vader maar liefst 4 vertolkers had in dit laatste deel. David Prowse deed het grootste gedeelte, Bob Anderson deed het stuntwerk tijdens het gevecht met Luke Skywalker, Sebastian Shaw deed het stuk wanneer Darth ontmaskerd is en James Earl Jones deed al het stemwerk op het ontmaskerde gedeelte na dan.

Wist je dat, er zes mensen nodig waren om Jaba de Hut te besturen

Wist je dat, in eerste instantie de titel Revenge of the Jedi bedacht was. Omdat men van mening was dat de Jedi een rechtschapen eenheid was waarbij wraak niet tot de mogelijkheden behoorde werd voor the Return of the Jedi gekozen. Grappig gegeven is dat Star Trek: The Wrath of Khan in eerste instantie Revenge of Khan zou heten maar dat dit gewijzigd om verwarring met Revenge of the Jedi te voorkomen, iets wat achteraf dus niet had gehoeven.

Wist je dat, in de heruitgave van deze film Hayden Christensen verschijnt als geestes verschijning van Anakin. Toen dit werd opgenomen was hem echter niet verteld waar de opname voor was.

Wist je dat, de nieuwe Death Star bijna 5x zo groot was als de originele uit A New Hope

Wist je dat, David Lynch het aanbod kreeg om dit deel te regisseren.Hij sloeg het af omdat hij vond dat het meer een ‘Lucas ding’ was. Later maakte hij wel het Science fiction epos Dune.

Wist je dat, Princes Leia in eerste instantie niet de zus van Luke Skywalker zou zijn, maar dat hij na de laatste strijd een zoektocht zou beginnen naar zijn zus. George Lucas wilde echter het verhaal afronden met dit deel. Dit maakt achteraf gezien de kus die Leia Luke gaf in het eerste deel een incestieuze handeling.

Wist je dat, Ian Mcdiarmid in eerste instantie niet de keus was van George Lucas voor de rol van Emperor. Later kwam hij hier duidelijk op terug door hem de rol van Senator Palpatine te geven in delen 1, 2 en 3 van de Star Wars saga.

Wist je dat, ook de stem van The Emperor achteraf werd ingesproken in The Empire Strikes Back. In Return of The Jedi nam Ian Mcdiarmad de rol over en na geluids checks waarbij hij zelf een gruwelijke stem neerzette werd hij niet meer gedubbed maar hoor je hem daadwerkelijk als de evil Emperor.

Wist je dat, de werktitel van Return of the Jedi Blue Harvest was welke een horrorfilm moest voorstellen. Dit was om spionage tegen te gaan want voor pers en dergelijke was dit geen interessant project. Maar ook voor het inkopen van materiaal bleek dit handig want leveranciers dreven gauw de prijs op wanneer ze wisten dat ze leverden voor een Star Wars film omdat ze vanwege het succes dachten dat geld toch geen issue zou zijn.

Wist je dat, in tegenstelling tot de andere delen van de originele trilogie deze wel binnen een jaar gefilmd was (januari-mei 1982)

Wist je dat, naast cultregisseur David Lynch ook David Cronenberg de regieklus was aangeboden voor Return of the Jedi. Hij weigerde echter om dat jaar Videodrome en The Dead Zone te maken.

Wist je dat, in het originele script de bedoeling was dat Obi-Wan Kenobi tot leven zou komen en niet alleen als geestesverschijning zichtbaar zou zijn.

Wist je dat, in the Star Wars film men regelmatig in verschillende talen tegen elkaar spreekt zonder vertalingen. bekendste voorbeeld is Han Solo welke gewoon engels praat tegen het huilen van Chewbacca maar ze verstaan elkaar uitstekend.

Wist je dat, de Ewoks welke later hun eigen films kregen nooit bij naam zijn genoemd in deze film. Sterker nog het was in eerste instantie de bedoeling dat alles wat op Endor plaatsvond eigenlijk op de thuisplaneet van Chewbacca zou plaats vinden.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar