Site pictogram Movie Addicts

Star Wars Episode IV A New Hope wist u datjes

starwars-iv(1)

1977 was het jaar waarop een van de grootste blockbusters ooit uitkwam (4 jaar voordat ik geboren was) en uiteraard zijn er genoeg leuke weetjes over deze film te vinden (waarvan vele voor fans van het eerste uur al lang bekend zijn) Wij hebben er voor de minder belezen fans een aantal op een rij gezet(want er zijn er eigenlijk nog veel meer) als toevoeging op de trailers en reviews welke er allemaal geplaatst worden over deze film en al zijn opvolgers.

Wist je dat, George Lucas destijds niet eens bij de première was van Star wars omdat hij dacht dat het toch geen succes zou worden. Hij was namelijk op vakantie gegaan met Steven Spielberg waar ze met het idee kwamen voor Raiders of the Last Ark kwamen de eerste Indiana Jones film.

Wist je dat, R2-D2 van origine gewoon engelse tekst zou hebben maar dat zijn teksten vaak redelijk vulgair zouden zijn. uiteindelijk hebben de makers ervoor gekozen hem in piepjes te laten communiceren het leuke was echter dat ze de reacties van C-3PO in stand lieten wat uiteindelijk voor veel lachers heeft gezorgd.

Wist je dat, voordat de film uitkwam hij de film showde aan bevriende regisseurs en generatie genoten. Bijna iedereen inclusief hij zelf dacht dat film keihard zou floppen (Brian De Palma noemde het zelfs de slechtste film ooit gemaakt) Steven Spielberg was de enige die enthousiast was en voorspelde dat de film miljoenen zou binnenhalen.

Wist je dat, David Prowse en James Earl Jones respectievelijk de acteur en de stem van Darth Vader elkaar nooit ontmoet hadden tijdens het maken van de film.

Wist je dat, Harrison Ford en Mark Hamill, beide toen nog (redelijk) onbekend zich vaak misdroegen op de set behalve wanneer de ervaren Alec Guinness op de set was toen gedroegen de heren zich altijd professioneel omdat ze zo tegen hem opkeken.

Wist je dat, het alom bekende deuntje van Darth Vader ‘The Imperial March’ in de eerste Star Wars helemaal niet te horen is, sterker nog het was zelfs niet geschreven destijds.

Wist je dat, Harrison Ford destijds zijn beklag deed over de dialogen en we het volgende erover zei :”You can type this shit, but you can’t say it”

Wist je dat, wanneer je de inflatie in acht neemt deze film qua opbrengst alleen voorbij zou zijn gegaan door Gone With the Wind (en dus boven Titanic, Avangers, Jurassic World en Avatar zou eindigen)

Wist je dat, Peter Mayham en David Prowse de keus kregen welke belangrijke figuur ze wilde spelen Darth Vader of Chewbacca. Aangezien Peter een goeierik wilde spelen en David een slechterik hoefde er niet gestreden te worden en kregen beide mannen hun zin.

Wist je dat, James Earl Jones destijds de stem van Darth Vader verzocht om geen credits te krijgen voor zijn stemwerk. Dit omdat hij destijds als opkomende acteur niet getypecast wilde worden.

Wist je dat, Kenny Baker regelmatig vergeten werd tijdens breaks terwijl hij vastzat in zijn R2D2 outfit.

Wist je dat, Peter Mayhew een van de lastigste audities ooit had? Toen hij opstond met zijn ruim 2 meter lengte was dat genoeg voor George Lucas en kreeg hij een rol (uiteindelijk werd hij Chewbacca)

Wist je dat, George Lucas ooit verklaarde dat in de eerste versie van het verhaal Luke een meisje zou zijn, Wookies eigenlijk Jawas genoemd werden en dat R2-D2 en C-3PO A-2 en C-3 heetten.

Wist je dat, George Lucas destijds van zijn normale gage voor regie en schrijfwerk afzag in ruil voor 175.000 dollar en 40% van de merchandise opbrengst. Iets waarvoor hij voor gek verklaard werd omdat filmmerchandise nooit veel had opgebracht. Wij weten tegenwoordig wel beter want meneer Lucas behoort nog altijd tot een van de rijkste mannen in Hollywood dankzij deze deal.

Wist je dat, de volgende rij acteurs allemaal Han Solo wilde spelen Kurt Russell, Nick Nolte, Christopher Walken, Jack Nicholson, Al Pacino, Chevy Chase, Steve Martin, Bill Murray, Robert Englund, Sylvester Stallone, John Travolta en Perry King. Harrison Ford las de rol van Han tijdens de screenings en kreeg uiteindelijk ook de rol.

Wist je dat, George Lucas bekende klassieke stukken voor de soundtrack wilde tot hij door Steven Spielberg geïntroduceerd werd met John Williams (5x Oscar winnaar inmiddels)

Wist je dat, Twentieth Century Fox destijds overtuigd over het floppen van Star Wars de rechten wilden verkopen omdat ze in financieel zwaar weer zaten. Vanwege positieve geluiden bij de laatste sctreenings besloten ze dit toch niet te doen, iets waar ze nooit spijt van hebben gehad.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar