Site pictogram Movie Addicts

Teenage Mutant Ninja Turtles DVD review

 

De Teenage Mutant Ninja Turtles (TMNT) film was ondanks de vele vernietigende kritieken een waanzinnig succes en hij is nu uit op DVD. Ook wij waren kritisch, maar thuis is toch weer een andere ervaring en daarbij hebben ze de DVD opgeleukt met extra welke wij ook aandacht zullen geven.

De film verteld het verhaal van New York, de wereldstad, welke in de greep is van de misdadige organisatie van ‘The Footclan’ die onder leiding staat van Shredder. April O Neil (Megan Fox) is een verslaggever welke meer wil dan verslag doen van de hoe wordt ik fit op een trampoline items waar ze nu op wordt ingezet. Wanneer zij ’s nacht getuige is hoe een overval van the Footclan verijdeld wordt door een onbekend vigilante, wil niemand haar de volgende dag geloven. Tijdens een gijzelingsactie om deze vigilantes uit te lokken weet April deze figuren te achtervolgen, om er achter te komen dat het grote gemuteerde schildpadden zijn met de namen van grote Italiaanse kunstenaars, Leonardo, Michelangelo, Raphael en Donatello. April beseft al snel dat zij het product moeten zijn van experimenten, welke haar overleden vader vroeger heeft uitgevoerd. April duikt zo diep in de zaak dat niet alleen haar leven, maar ook dat van de TMNT, hun mentor Splinter en alle inwoners van New York in gevaar komt. Weten zij en de TMNT de wrede plannen van Shredder te dwarsbomen?

De TMNT zijn ontstaan vanuit een tekenfilm serie en net als bij the Transformers hoef je dan ook geen hoogstaand verhaal te verwachten, maar een simpel gegeven van goed tegen kwaad. Hierin zijn de makers nog redelijk in geslaagd. Net als het vertalen van de karakters van de personages (van de TMNT) en Splinter naar het grote doek komt dit goed overeen met de serie. En voor ik verder ga met goed nieuws nu het slechte. De vormgeving van de TMNT roept natuurlijk vraagtekens op, daar ze ineens brede neuzen hebben, maar ook het verschil in formaat, die er in de tekenfilmseries niet was (ook niet in de nieuwe versies) is nu bijna extreem. Raphael lijkt wel aan de testosteron zo opgepompt komt hij over tegenover de andere TMNT. Enige pluspuntje zijn hun karakters en de schreeuwerige humor die af en toe wel werkt. Shredder komt eerst in beeld als een angstaanjagende en meedogenloze Ninja waarna hij een Transformerachtig pak aantrekt en deze blijkbaar ook nooit meer uittrekt. Ziet er indrukwekkend uit, echter is dit nooit het geval geweest in het origineel waarbij Shredder in zijn gewone hoedanigheid vocht. Continuïteit is nooit het sterke punt geweest in films welke geregisseerd of geproduceerd zijn door Michael Bay, maar bij de deze film maken de makers het een paar keer wel heel bont waar 5 minuten binnen luttele secondes zijn gereduceerd tot 50 seconden om er vervolgens minuten over te doen om naar 35 seconden af te tellen. En zo zijn er meerdere tijdlijnen welke totaal niet kloppen, maar helaas wel heel erg opvallen. De actiescènes zien er echter wel weer gelikt uit (mag ook wel met een budget van meer dan 100 miljoen dollar) en tijdens deze momenten wordt je als kijker wel even meegesleept in het avontuur van de TMNT. Dan als laatste de gewone acteurs in de film, want naast Megan Fox (April) spelen ook Will Arnett (cameraman Vernon Fenwick welke verliefd is op April) en William Fichtner (als Erik Sacks de oud collega van de vader van April O Neil) prominente rollen. Waar William Fichtner het net als altijd nog aardig doet, ondanks je meteen weet welke rol hij in het geheel speelt (hoezo typecasting). Will Arnett is normaal nog wel komisch en was eerder in de Lego film hilarisch als de stem van Batman, maar hij kan weinig met zijn rol van side kick, want de schrijvers zijn duidelijk vergeten hem goede grappen mee te geven. Als laatste Megan Fox, ach wat was ze sexy in de eerste Transformers film waar ze als extra special effect functioneerde naast de Transformers. Bij deze film wordt echter pijnlijk duidelijk dat Mevrouw Fox enig acteer talent volledig ontbeerd. Alle tekst komt eruit alsof het letterlijk wordt opgelezen, zoals presentatoren dat wel eens doen vanaf

een autocue en ook het acteren met de TMNT ziet er niet uit waarbij het er regelmatig uit ziet alsof ze letterlijk zoekt tegen wie/wat ze moet praten. De film is vanaf 12 jaar en rond deze leeftijd en jonger zullen de meeste zich nog goed kunnen vermaken, maar voor de old school fans en geoefend filmkijker is het een waar gevecht om doorheen te komen of je moet de humor er wel van inzien. De broederschap van de TMNT komt wel overtuigend over en zorgt er wel voor dat je met hun in ieder geval wel meeleeft. Thuis voor de buis blijkt de film beter te behappen dan in de bioscoop waarbij alle fouten toch veel meer opvallen dan op het kleine scherm.

De Extra’s

Digital reality:

Met de extra’s hebben de makers een klein risico genomen, waarbij de making of voor de jongere kijkers hun fantasie een beetje kapot maakt, als je ziet hoe de acteurs met speciale outfits door de straten van New York lopen. Door niet alles alleen op CGI gebaseerd te hebben maar van motion capture uit te gaan zijn de TMNT er een stuk beter uitgaan zien en kwamen de actiescènes een stuk beter over. De uitleg over hoe en waarom ze de TMNT van uiterlijk lieten veranderen is goed uitgelegd, alleen waarom Raphael een uit de kluiten gewassen variant op de rest is geworden blijft een raadsel. Net als waarom Megan Fox zo slecht acteerde terwijl ze wel degelijk mensen voor haar had staan en niet een paar tennis ballen zoals Will Arnett uitlegde.

It aint easy being green:

Een stukje over de acteurs die de TMNT spelen en hoe blij ze hiermee waren en hoeveel ze konden vertalen naar hun personages. Kort maar krachtig zullen we maar zeggen.

Evolutionary Mash-Up

Een stukje historie over Ninja’s en schildpadden en hun ontwikkeling door de eeuwen heen. Dit is op zich beste interessant voor zowel jong en oud en geeft buiten al het spektakel uit de film ook nog iets leerzaams mee bij de DVD.

Eindconclusie: een vervolg komt er toch wel en ach met het verstand op 0 valt er genoeg te lachen en ziet de film er verder gelikt uit en de extra’s voegen wel iets toe i.p.v. die obligate regisseurs commentaar.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar