Site pictogram Movie Addicts

Terugblik-review The Incredibles

Terugblik-review The Incredibles

“titleTreatment”:”{[870,959],[487,350]}”, “crop”:”{[0,0],[0,0]}”

14 jaar oud is deze film alweer en nog altijd behoort hij tot mijn favoriete Pixar films, sterker nog het is mijn favoriete Pixar film en de gene welke ik het vaakst zelf nog op zet zonder dat mijn kinderen het vragen. Direct na uitkomst wist ik een ding zeker, hier MOET een vervolg op komen. Nu 14 jaar later en ik gok tussen de 50 en 100 views verder dacht ik laat ik eens een review schrijven over mijn favoriete Pixar film na aanleiding van het vervolg welke daar nu eindelijk in de bioscoop uitkomt.

Supers, zoals de superhelden Mr Incredible, Elasticgirl, Frozone genoemd worden hebben het maar druk met het bestrijden van de misdaad, maar niet druk genoeg om de liefde te vinden zo bewijst het huwelijk tussen de twee eerst genoemde. Het lot wil echter dat de publieke opinie aan het verschuiven is en de Supers worden eerder als bedreiging en veroorzaker van schade gezien. De regering besluit de supers onder te laten duiken en onder hun geheime alledaagse identiteit voort te laten leven in de anonimiteit. Robert ‘Mr Incredible’ Parr en zijn vrouw Helen ‘Elastic Girl’ Parr leideneen rustig bestaan met hun drie kinderen Violet, Dash en Jack Jack. Robert heeft echter moeite met het vasthouden van een baan waardoor het gezin moeite heeft zich te settelen. Wanneer Robert echter benaderd wordt door een een mysterieus figuur dient zich een kans aan om zich weer als superheld te bewijzen, maar of dit zo verstandig is?

Brad Bird bewees voor The Incredibles met Iron Giant al over een sterke visie te beschikken door met The Iron Giant een van de laatst Amerikaanse animatiefilms te maken welke Pixar naar de kroon stak. Met The Incredibles bewees hij dat dit geen toevalstreffer was. Wat vormgeving betreft bleef hij redelijk dicht bij de stijl van The Iron Giant, maar de kwaliteit welke Pixar kon leveren was voor die tijd natuurlijk fenomenaal en nog steeds staat de film kwalitatief als een huis. Wat stemwerk betreft heeft Pixar nooit blind voor grote namen gezocht maar altijd naar passende namen welke een kunnen worden met de karakters welke zij moeten inspreken. De keus van Craig T Nelson en Holly Hunter was daarom wederom een schot in de roos met Samuel L. Jackson (later een Marvel icoon als Nick Fury) als herkenbare sidekick Frozone, maar ook Jason Lee als Syndrome is perfect als schurk. De vormgeving en de herkenbare soundtrack zorgen ervoor dat het wederom een fantastisch animatie avontuur is geworden welke swingt van begin tot einde, maar ondanks dat dit alles belangrijk is is dit niet de reden waarom dit mijn favoriete animatie/superheldenfilm is. Ja, je leest het goed ik pak er een genre bij. Brad Bird maakte met The Incredibles niet zomaar een animatiefilm, nee hij maakte destijds een van de meest volwassen animatiefilms tot dan toe. Het verhaal over superhelden welke verantwoordelijk gehouden worden voor ‘colleteral damage’ is natuurlijk een thema welke jaren later terugkwam in Civil War(welke daarom werd geroemd, maar dus niet het eerste was daarmee) en in mindere mate Batman vs Superman (welke dit gegeven volkomen belachelijk maakte) . Zijdelings wordt daarmee ook de invloed van media belicht, iets wat tegenwoordig een nog grotere issue is dan 14 jaar geleden. Ook het mid-life crisis gedeelte en de invloed daarop op het gezinsleven, welke ondanks/dankzij de aanwezigheid van superkrachten niet alledaags genoemd kan worden. The Incredibles was destijds eigenlijk een hele volwassen film te noemen waarbij ook de actie absoluut niet kinderachtig in beeld werd gebracht. Volwassenen die met kinderen vechten, dode superhelden en een getraumatiseerde schurk welke over lijken wilt gaan. Kortom, humor, emotie, actie en avontuur verpakt  Ja, ik was vanaf minuut 1 fan en ben dat na al die tijd ook gebleven. Vond het daarom jammer dat mijn zoon, een enorme Marvelfan, zo lang weinig van The Incredibles wilde weten en hem niet wilde zien. Gelukkig is daar nu verandering in gekomen en kijkt ook hij uit na het vervolg welke binnenkort uitkomt in de bioscoop en tot die tijd zal dit origineel zeker nog wel een keer opgezet worden thuis waarbij ik ook gewoon de Nederlandstalige versie bekijk.

Trailer

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar