Site pictogram Movie Addicts

The Best of Imagine

Het valt niet geheel aan te raden maar je hebt ze genoeg, mensen die gewoon wachten op het beste van Imagine. Vandaag is het zover en worden 7 titels vertoond welke tijdens het festival hoge ogen hebben gegooid bij het bezoekende publiek. Dus wil je verzekerd zijn van publiekslievelingen of heb je toch het gevoel iets gemist te hebben hier  de titels welke vandaag vertoond worden.

10:00 Mirai

De vierjarige Kun is gewend alle aandacht van zijn ouders te krijgen, maar dat verandert als zijn zusje Mirai geboren wordt. Kun krijgt enorme driftbuien en trekt zich uiteindelijk terug in de tuin. Daar ontdekt hij een portaal naar het verleden, het heden en de toekomst van de familie.

Deze zelf niet gezien, maar ik hoorde echter alleen goeie verhalen over deze animé oftewel een aanrader om de dag mee te beginnen.

12:00 Memory: The Origins of Alien

Dit jaar is het 40 jaar geleden dat Alien werd uitgebracht. Regisseur Alexandre Philippe greep die gelegenheid aan om te zoeken naar de invloeden van de film en komt in deze documentaire met een schat aan achtergronden, van Griekse en Egyptische mythologie tot Lovecraft en de schilderijen van Francis Bacon. 

Een van de pareltjes van dit jaar in mijn  ogen. Helaas is er bij deze vertoning niet de mogelijkheid om direct daarna Alien te zien. Wie verwacht een simpele making of documentaire te zien komt bedrogen uit. Deze documentaire graaft 40 jaar na dato in de historie van het ontstaan van Alien. Hierbij richten ze zich op de schrijver Dan O’Bannon en hoe hij Geiger (ontwerper van de Xenomorph) en Ridley Scott verantwoordelijk waren voor de hele look en feeling van de klassieker. Hierbij wordt er ook nog extra aandacht besteed aan de chestburst scene welke tot een van de klassiekers in het Science Fiction/horror genre behoort.

13:55 Prospect

Cee en haar vader Damon wonen samen op een ruimteschip en zijn onderweg naar een groene planeet om edelstenen te delven. Wanneer hun schip neerstort en er kapers op de kust blijken te zijn, moet Cee het heft in eigen handen nemen.

In de middag wordt er veel aandacht aan het SCience Fiction aspect van het festival besteed. Prospect is daarbij een van de films welke mij serieus verraste. De makers hebben met een beperkt budget het maximale bereikt door met minimale middelen ons een grauwe maar realistisch ruimteavontuur voor te schotelen. Hierbij zijn de regisseurs geholpen met een sterke Pedro Pascal in een van de hoofdrollen, maar de echte ster is de jonge Sophie Thatcher. Haar vertolking maakt deze coming of age/ science fiction/western het zien meer dan waard en beloofd een grote toekomst voor deze jonge actrice.

15:55 Aniara

Wanneer de aarde verwoest is door klimaatverandering en milieuvervuiling, moet het gigantische ruimteveer Aniara de wereldbevolking in drie weken naar Mars transporteren. Als het schip geraakt wordt door een stuk ruimtepuin, raakt het uit zijn koers. Zal het op tijd terugkeren in de goede baan?

Aniara is visueel prachtig en hoewel groots in opzet concentreert de film zich vooramelijk op het menselijke aspect en hoe mensen reageren wanneer toekomstbeelden gaan wijzigen. Naast de ontwikkeling van de hoofdpersoon is het ook interessant om de kapitein van het schip in de gaten te houden. Een aanrader voor wie een meer diepgravende science fictionfilm kan waarderen.

18:00 Ruben Brandt, Collector

Psychiater Ruben Brandt wordt gekweld door de beroemde schilderijen die opduiken in zijn nachtmerries. Met de hulp van meesterdievegge Mimi lukt het hem ze te ‘verzamelen’. Hun acties worden op de voet gevolgd door privédetective Mike, terwijl ook andere dubieuze figuren een oogje in het zeil houden.

Visueel misschien wel de meest overdonderende film van dit jaar inclusief fantastische Jazzy soundtrack, maar ook nog ondersteund met een sterk verhaal met twists en dubbele bodems. Ruben Brandt is mijn persoonlijke favoriet gebleken tijdens Imagine dit jaar. Een film die internationaal ook op handen gedragen worden en wat mij betreft zeker voor volwassenen de vergelijking met animatie grootheden als Pixar, Laika en Ilumination aankan.

19:55 Der Goldene Handschuh

Hamburg, de jaren zeventig. Fritz Honka is een vaste bezoeker van Der goldene Handschuh, een bar waar de gasten hun dagen wegdrinken. Fritz pikt er regelmatig vrouwen op en zijn kroeggenoten weten niet dat hij ze thuis vermoordt en in stukken snijdt.

Deze heb ik helaas niet mee gekregen en omdat mijn plannen het vandaag niet toestaan zal ik moeten wachten tot de release in Nederland. Het is in ieder gevla bijzonder om te lezen hoeveel stof deze film heeft doen opwaaien in Duitsland in tegenstelling tot het Imagine publiek welke wegliep met deze film. Wees wel bereid op een van de smerigste films van het jaar.

22:05 One Cut of the Dead

In een verlaten fabriekscomplex vinden de opnamen plaats voor een low-budget zombiefilm. Plotseling worden cast en crew overvallen door een horde echte zombies. Alleen de regisseur houdt het hoofd koel. Sterker: hij blijft enthousiast doordraaien, terwijl de ondoden een bloedbad aanrichten.

De winnaar van de Silver Screamaward mag natuurlijk niet ontbreken bij the best of Imagine, en hoewel niet op nummer 1 stond deze film wel in mijn persoonlijke top 3 en ik vond het dan ook niet erg dat deze er met de publieksprijs vandoor is gegaan. Deze verrassende Zombie komedie speelt met de verwachtingen van de kijker en weet keer op keer te verrassen. Wie een standaard zombiefilm verwacht komt bedrogen uit, maar krijgt daar zoveel meer voor terug. One Cut of the Dead is een aanrader en een mooie afsluiter voor Imagine 2019!!!

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar