Site pictogram Movie Addicts

The First Purge (Nu verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray)

The First Purge (Nu verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray)

The Purge is na een twijfelend begin uitgegroeid naar een aardige franchise. De vraag is natuurlijk wel hoe lang men het publiek tevreden kan houden met het concept welke na het eerste deel tot volle wasdom was gekomen. In dit vierde deel kozen de makers ervoor om terug te gaan naar het begin de allereerste Purge.

De politiek staat op zij n kop in Amerika door de opkomst van de NFFA. Nadat zij de presidentsverkiezingen gewonnen hebben komen ze met met een wetenschapper tot een gewaagd experiment waarbij een achterstandswijk wordt afgesloten om daar de allereerste Purge te testen. 12 uur lang mag alles en worden de zwaarste misdaden gedoogd. Uiteraard vluchten er genoeg mensen van Staten Island, maar er zijn er ook die blijven om te purgen of er een hele andere agenda op nahouden. Het beloofd een heftig avondje te worden terwijl niet alleen de politiek maar de hele wereld meekijkt naar dit gewaagde experiment.

Na een teleurstellend eerste deel waarbij het concept van The Purge nauwelijks tot zijn recht kwam werden we verrast met twee delen die lekker in de stof doken en ons echt lieten zien wat de Purge in hield. Met dit vierde deel keren de makers teug naar het begin, de eerste Purge die georganisseerd werd door de NFFA. Na een korte inleiding wordt duidelijk hoe zij aan de macht gekomen zijn waarbij de makers zich duidelijk hebben laten inspireren door het huidige politieke klimaat in Amerika. Wat volgt is echter een ietwat teleurstellend Purge hoofdstuk. Natuurlijk weten we van de vorige delen dat de Purge een politiek middel is vol corruptie. In dit deel wordt er echter matig gebruik van gemaakt. Het strijdtoneel van Staten Island blijkt een bewuste keuze maar de gangs met name die van de hoofdpersoon voeren hier hun eigen strijd. Hiermee kiezen de makers voor een zelfde structuur als de vorige delen met dien verstande dat in dit deel er minder in de hoofdpersonen is geïnvesteerd. Hierdoor is het onderscheid puur op goed en slecht en niet vanwege personages waar je als kijker met mee leeft. Zelfs de gelauwerde actrice Marisa Tomei lijkt er snel bij gehaald te zijn om iets van acteergewicht in de strijd te gooien, jammer dat ook haar rol maar matig uit de verf komt Dat maakt deze Purge leger dan de vorige delen. Ook het feit dat een aantal kansen overduidelijk zijn blijven liggen. The First Purge had als eerste deel helemaal niet misstaan, maar met zijn 2 voorgangers in gedachte schiet dit deel toch tekort en wil deze meet Ghetto zijn dan een politiek geladen maar keiharde actiefilm. Er schijnt naast de serie nog 1 deel in de maakt te zijn en wij hopen vooral dat men deze franchise goed weet af te sluiten.

Extra’s

Waarbij in de vorige delen we ons konden vergapen aan de intensiteit van Frank Grillo, mist dit deel duidelijk een dergelijk rauw personage en ook de extra’s bieden weinig behalve een fout in de film welke in de deleted scenes wordt recht gezet.

 

Trailer

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar