Site pictogram Movie Addicts

Review The Imitation Game

imitationgame

Elk project met Benedict Cumberbatch lijkt op dit moment wel potentieel in goud te veranderen en met The Imitation Game is het niet anders. Benedict Cumberbatch lijkt hiermee zijn eerste gooi naar Oscar goud te gaan doen. Langs verschillende festivals is deze film al in de prijzen gevallen bij pers en publiek en nu is het tijd dat het grote publiek mag gaan oordelen.

The Imitation Game verteld het levensverhaal van Alan Turing (Benedict Cumberbatch) wanneer deze zijn geschiedenis uit te doeken doet tegen een rechercheur, nadat hij was opgepakt op verdenking van Homoseksualiteit. Hoewel Alan’s intelligentie buiten kijf staat schort het behoorlijk aan zijn people skills. Bij het team waar hij al zeer snel leiding aan mag geven en zijn leidinggevende maakt Alan zich onmogelijk. Lichtpuntje is Joan Clarke (Keira Knightly) die via een prijsvraag (jaja je leest het goed) zich gekwalificeerd had en uiteindelijk door Alan zelf bij de groep gehaald werd. Joan is net als Alan een buitenbeentje, maar wel een die meer begrijpt en rekening houd met gevoelens van andere. Buiten de periode tijdens de oorlog komt ook Alan zijn jeugd aan bod waardoor we een beeld krijgen van zijn aversie tegen mindere geesten en ook zijn eerste grote liefde zien en het ontstaan van liefde voor het oplossen en gebruiken van codes.

Benedict Cumberbatch maakt diepe indruk met deze hoofdrol, want hoewel Alan zich in de basis onmogelijk maakt bij iedereen weet Cumberbatch van hem toch een man van vlees en bloed te maken. Wat dat betreft laat de jonge acteur Alex Lawther, welke Alan vertolkt in zijn pubertijd, ook fantastisch acteerwerk zien met hoe Alan geworden is tot de man die hij werd. In het gedeelte van Alan zijn jeugd komt tevens zijn eerste grote liefde aan bod. Iedereen staat goed zijn mannetje tegenover Cumberbatch, echter is deze film toch bijna een one-man show. De enige wie nog een beetje de spotlight weet te pikken is Keira Knightly, welke een van haar beste rollen speelt als Joan Clarke. De overige acteurs worden verder niet zozeer weggespeeld door Benedict Cumberbatch, maar hebben te weinig diepgang. Dit zorgt er mede voor dat een van de dramatische beslissingen (bij mij in ieder geval)niet die impact kreeg die dit stuk volgens mij wel moest hebben. Wat deze film ook laat zien (al is het maar een klein onderdeel van de film)is het stigma waartegen homo’s zo lang hebben moeten vechten, waarbij ze in de jaren 50 zelfs door de wet als ziek werden verklaard. Het daadwerkelijke drama welke wel aankomt zit dan ook aan het eind en dat is de kracht en tevens het enige minpuntje aan deze film. Het draait allemaal om Benedict Cumberbatch, die als Alan Turing, deze film naar grotere hoogte trekt en zelfs samen met Keira Knightlym. Echt diep in het psyche van Alan wil het allemaal niet gaan ondanks dat er verschillende tijdsperiode uit zijn leven belicht worden. The Imitation Game valt dan ook het beste te omschrijven als een solide film met een paar 5 sterren vertolkingen. Film en regie hebben mij dan ook niet volledig overtuigd waar Benedict Cumberbatch en Keira Knightly dat wel degelijk deden.

Oscar nominaties:

Nora Grossman, Ido Ostrowsky en Teddy Schwarzman – Beste film

Benedict Cumberbatch – Beste mannelijke hoofdrol

Keira Knightley – Beste vrouwelijke bijrol

Morton Tyldum – Beste regisseur

Graham Moore – Geadapteerd script Gewonnen

William Goldenberg – Editing

Maria Djurkovic en Tatiana Macdonald – Productie design

Alexandre Desplat – Origineel muziek voor film geschreven

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar